Реклама / Ads
1| 5184 |07.03.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Проф. Любенова за Фрог: Иван Евстратиев Гешов превръща БАН в модерна институция

.
Иван Евстратиев Гешов Източник: БГНЕС
Отбелязваме 170 г. от рождението на Иван Евстратиев Гешов и 95 г. от неговата смърт. По инициатива на Научния архив на БАН години наред правим панихида за упокой на душата на Гешов. По завещание нямаме такова задължение, но решихме, че това е морален дълг, тъй като той е най-дългогодишният председател на БАН, разказва пред Фрогнюз проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН.
 

Панихидата е елемент от общите чествания, които ще завършат на 12 октомври по случай 150 г. от основаването на Българското книжовно дружество.

 

Днес представихме първото електронно издание на Научния архив на БАН за Гешов. Първата му част е книжно тяло, втората – опис на всички документи, които са качени на два диска и са прикрепени към задната корица на книгата. В тях сме събрали абсолютно всички ръкописи от научното и архивно документално наследство на Гешов.

 

Благодарение на него Българското книжовно дружество се издига в ранг на Академия. Гешов дарява големи суми, за да опрости старите дългове на Книжовното дружество и да може Академията да заработи като модерна европейска институция.

 

Иван Евстратиев Гешов е възрожденска личност. Той е и държавник, и политик, и банкер, и човек, който се грижи за най-голямата научна институция – БАН. Като банкер наследява банкерската къща и капиталите на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Благодарение на тази банкерска къща прави дарение за Солунската гимназия, за българската гимназия в Одрин. След смъртта на Евлоги Георгиев дарява пари за построяване на болницата, която до ден-днешен съществува в Истанбул.

 

На Сердика има дарена къща от него на БАН. Целта му е била БАН да се самофинансира и да не зависи от държавата и нейните помощи. Гешов е искал Академията да има имоти и от наемите да се издържа. За съжаление този механизъм след 9 септември е ликвидиран.

 

Дарителската дейност на Гешов е едната страна от живота му. Другата е политическата. Неговата фамилия взема участие в Априлското въстание, където негови роднини получават смъртни присъди. Благодарение на връзките му с английски политически държавници, присъдите са заменени със заточение. Така Гешов доживява Освобождението на България.

 

Името му е свързано и със Съединението. Той е министър-председател по време на тежките Балкански войни. Веднага след подписването на Лондонския мирен договор, когато Одрин е наш, решава, че българската външна политика не трябва да бъде максималистична и подава оставка. Така не участва в безумието на Междусъюзническата война, която е катастрофална за България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6037 |09.10.2018 Проф. Павлов: Изваждането на Македония от учебниците е абсурд . 2| 8218 |24.08.2018 Проф. Дичев: Висшето образование в България умира . 1| 7540 |04.07.2018 Маестрото пред Фрог: Българите в Лондон искат да се върнат, но при други условия и обстоятелства . 13| 10532 |02.06.2018 Проф. Андрей Пантев: Революционерите са загивали за идеал, а не за Солунската митница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads