Реклама / Ads
6| 7830 |23.04.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Произведоха Станишев в „Рицар на книгата”

.
Скандал избухна в издателските среди. Повод за недоволството било удостоявеното на премиера Сергей Станишев с наградата „Рицар на книгата”.
 
Призът се дава от името на „Асоциация Българска книга”. Веднага след решението издателство ПАН напуснало асоциацията в знак на протест, съобщава news.bg. Според издателството изборът на премиера да е носител на наградата, показва, че членове на неправителствената организация имат политически пристрастия.
Аргументите, че това се прави в интерес на прагматичните резултати, са несъстоятелни и не могат да изтрият срама, лепнат на професионалната ни организация, били категорични от ПАН.
Пред news.bg директорката на "Българска книга" Анна Портарска пък заявява, че ПАН все още се водят член на организацията, тъй като нямало депозирана молба за напускане, а само изпратен е-мейл. Освен това ПАН не били участвали в номинациите.
Премиерът демонстрира загриженост към книжния пазар и обновяването на библиотечния фонд, обосновава се Портарска. През последните 20 години никой не бил отпускал и стотинка за подобна дейност, но сегашното правителство се отзовало за решаването на проблемите. Самият Станишев е четящ човек, допълва Портарска. Тя дала пример как миналата година премиерът лично открил панаира на книгата.
Около 20 от общо 90 членове на асоциацията били изразили недоволство от награждаването на Станишев. „Винаги, когато има избор, има и недоволни”, философски обощава шефката на „Българска книга”.
Самият избор се прави от Академия Българка книга, чиито членове се избират от асоциацията.
Наградата „Рицар на книгата” се дава за заслуги в развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето и се връчва за трети път. Миналата година бил отличен министърът на финансите Пламен Орешарски.

Коментар: Честито на премиера! Миналата вечер той журира, заедно със Стефан Данаилов, млади кандидати за лидери в телевизионно състезания по БНТ. Даваше съвети на амбициозни българчета, как да вземат правилни управленски решения. В същата роля се вживяха Бойко Борисов и Иван Костов. Беше дори по-забавно от махленската свада между Аня Пенчева и Ивайла Бакалова във ВИП брадър, които дори не си оскубаха косите...
Днес Станишев е вече „Рицар на книгата”. Той е четящ човек, казала някаква издателска шефка с умиление. И пишещ, допълваме скромно ние. „Защото сме социалисти” триумфира първо у нас, а след това в Брюксел и Москва, където се състояли бляскави премиери. Прави са издателите: те му дават награда, а той намалява ДДС за книгите. Не, не източване на ДДС, а намаляване. Повтаряме, за да не тръгнат гадни слухове.

Наближава 24 май. Дали пък един „Чернорицар Храбър”, пардон – „Черноризец Храбър” няма да му отива? Не казваме, че е задължително, но е препоръчително.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11015 |23.04.2009 Едно от последните интервюта на Виктор Пасков . 0| 6167 |22.04.2009 Джаз за 20 г. от смъртта на Берлинската стена . 31| 11389 |18.04.2009 Премиера на филм за Яна Язова препълни „Одеон” . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads