Реклама / Ads
66| 7346 |02.12.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Протест! Александър Морфов напусна Народния театър

.
Сашо Морфов
"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов.
 

Известният режисьор и актьор, прочул се и извън България, напуска Народния театър "Иван Вазов" в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните и безпринципни назначения.

 

Морфов е режисьор на едни от най-известните и най-успешни театрални спектакли на Народния театър "Иван Вазов", сред които "Хъшове", "Полет над кукувиче гнездо", "Животът е прекрасен" и др. Той и преди твърдо е заявявал негативното си отношение срещу начина, по който се управлява културата и нас и въобще към отношението на управляващите към нея. В началото на 2013 година именитият ни театрал "поздрави" "Пайнер"-а и управляващите с ретро чалгата "Ах, банана" от голямата сцена на Народния театър.

 

Тогава след края на спектакъла "Животът е прекрасен" режисьорът се качи на сцената и благодари на публиката в залата, на екипа си, на Министерството на културата, на правителството, и на "нашия първи" министър-председател, които подкрепят развитието на културата. Откъсите на "Ах, банана" и "И ловец съм, и рибар съм", които Морфов пусна бяха достатъчно красноречиви за отношението му към властта.

 

Александър Морфов:

 

"Проблемът не е в самия Слави Бинев, а в организацията на цялото това действие, което е изключително обидно… Но не ме учудва, защото какво да очакваме от тази великолепна редица, като си знаем кой стои на върха – премиерът ни Бойко Борисов?! Спомнете си как го бяха описали едни доклади на американското посолство (бел. ред . – изтеклите в „Уикилийкс“ грами) – че е мутра, с близки връзки с мафията, под ръководството на „Лукойол“, руските олигарси, че е контрабандист на амфетамини, свързан с пране на пари, незаконни фабрики за производство на цигари и какво ли още не… Това е човекът на върха.

Мен въобще не ме интересуват отношенията между Борисов и Бинев, а това, че са от една линия, от един порядък. Този премиер с този човек управляват държавата. Смисълът е едно негласно обединение за унищожаване, геноцид, който осъществяват върху собственото си население. Те нямат нужда от култура, защото смятат, че за българина културата и образованието са противопоказни, както и това да работи, да печели пари, да има самоуважение и достойнство. Като неук и нещастен той се манипулира по-лесно. Те искат да доведат българина до нивото на техните любими избиратели – циганите – невежи и бедни хора, на които им трябват кебапчета, ракия и чалга, за да могат да бъдат лесно докарани до урните и да гласуват, както им наредят.

Далеч съм от мисълта, че това е някаква дълбока конспирация. Има обаче една последователна посока в тяхното поведение през всичките тези 25 години. Това е тенденциозно унищожение на българската култура, на образованието, на самочувството и на достойнството на българина. Защото властта няма нужда от такъв човек.

Първото нещо, което прави всяка една обикновена диктатура, е да се саморазправи с интелигенцията. Защото за обикновения човек Бойко Борисов може да е Крали Марко и Индже войвода, но всеки гимназист може да разбере кой е Борисов, като му чуе две изречения. Даже няма нужда да го чуе – достатъчно е да го види. Затова той трябва да унищожи интелигенцията, своите опоненти, много просто е.

Сега, разбира се, ще започнат маневри, ще се намерят веднага хора от правителството, от парламента, които да яхнат народното недоволство. Въпросът е, че когато излезе информацията за назначението за Слави Бинев, никой тогава не се възпротиви, не се противопостави, не протестира. Сега ще започнат да се извъртат, ще видим вечните им номера…

Няма излизане от тази ситуация.

Може би беше пресилено изказването ми, че само с кървава революция ще се оправим, но няма демократичен път, по който можем да променим тази ситуация. Дори сега да излезем на улицата и свалим Бойко Борисов, или онези, които са на власт, пак ще бъдат избрани същите. Защото ние не сме готови все още за демократично общество. Българинът не е достатъчно образован и интелигентен, за да решава правилно и това умишлено се поддържа. Спомнете си вечните стойности в нашата история – честния труд, възпитанието, семейните ценности, приемственост, уважение… – всичко това е унищожено, усмирено и се е превърнало в символ на неудачника, нещастника, в името на това народът ни да стане лесна за манипулиране маса.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7751 |16.10.2014 Хъшовете на Морфов се срещат след 10 години . 0| 16079 |10.07.2013 Показват златни монети на Александър Македонски . 0| 17485 |09.07.2013 Златни монети на Филип II и Александър Велики показват в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads