Реклама / Ads
17| 8234 |26.04.2010 АРТ ДЖУНГЛА

„За” и „против” турските сериали

.
Многострадалното семейство от сериала Листопад
Тази вечер, от 19 часа, в центъра за култура и дебат "Червената къща" ще се проведе дискусия "за" и "против" турските сериали.
 

Бляскавата истанбулска двойка Мехмед и Инджи има широк кръг от врагове – от религиозните водачи на Саудитска Арабия, обявили героите на телевизионния сериал “Перла” за “неморални и антиислямски, изпълнени със зло, порочност, морален разпад и война срещу традиционните ценности”, до българските националисти, заподозрели ги в ориенталско влияние, зле прикрито под псевдомодерна повърхност.

От 2005 насам “Перла” и дузината други турски телевизионни сериали се превръщат в истински феномен на глобалната поп култура, а излъчването им неминуемо предизвиква дълбок културен, социален и политически отзвук в културни контексти, които на пръв поглед споделят малко един с друг.

„Аз съм за турските сериали, защото от година и половина- откакто вървят турските сериали по българските телевизии, те имат своята публика, хората ги харесват, гледат ги и много често печелят по-висок рейтинг от други предавания, които излъчват тези телевизии като риалити шоута”, сподели за frognews.bg журналистът от БНР – Александър Михайлов. Според него друга силна черта на турските сериали са добрите художествени качества по отношение на сценарий, режисура и актьорска игра. Според Михайлов турските сериали са много по-добри от голяма част от латиноамериканските и от гръцките, а за съжаление и от българските, които са рядкост в българския ефир.

На въпроса имат ли силата турските сериали да променят мисленето и да промиват съзнанието на българския зрител, Александър Михайлов отговори: „Като човек космополит и демократ, смятам, че да гледаш турски сериали е въпрос на собствен избор. По този начин може да се погледне към целия ни живот – къде са произведени чорапите ни, панталоните, от коя държава купуваме автомобили, така че това е много крайно мнение.”

Според журналистът от БНР „тези сериали се излъчват по телевизия, която има за цел да забавлява и да образова. И една от основните функции на всички тези, импортни сериали е да образоват. „В тези филми между всичко останало се говори за неща от живота. Хората виждат как се постъпва в определени ситуации в живота, научават как да постъпят в трудни моменти, защото каквото и да си говорим, както и в Латинска Америка,  така и в Турция, хората не са образовани в смисъла, който ние влагаме в това понятие”, убеден е Александър Михайлов.

В предстоящата дискусия за турските сериали освен журналистът Александър Михайлов ( редактор "Култура" в програма "Христо Ботев" на БНР), ще участват и Милена Якимова (социолог, Софийски университет "Св. Климент Охридски", автор на изследване за националните стереотипи),Калоян Mетодиев (Общество.нет),  Кристина Владимирова (автор на магистърска теза по социология върху турските сериали).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 16675 |25.04.2010 Ал Пачино – един актьор с “мафиотска” кръв на 70 . 1| 6763 |23.04.2010 "Насекомикс" поемат на театрално турне . 0| 6858 |23.04.2010 JAYA THE CAT и The Pomorians разбиват България . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads