Реклама / Ads
0| 6279 |27.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

И птиците в Банско ще слушат Желко и "Lane moje"

.
"Lane moje" над Банско
„Бохеми” е онзи фестивал, който щедро ни кани да усетим вкуса и звука на музиката, характерна за Балкански полуостров. Организаторите „Бохемия Ентертейнмънт” и Община Банско са си поставили за цел всеки съпричастен към бохемския начин на живот, да сподели преживяването с най-добрите!Вчера фестивалът започна, днес продължава и ще завърши с Желко Йоксимович и "Lane moje"
 
Първият ден бе денят на българския виртуоз-кларнетист Иво Папазов-Ибряма , македонската поп дива Каролина Гочева, както и неподражаемите „Бански старчета”.

Желко Йоксимович е първият хедлайнер на фестивал, известен е с хитовете "Ljubavi", "Lane moje"  и "Nije ljubav stvar" и с прозвището си „The Master of The Balkan Ballads“. Когато излиза на сцена не се притеснява да се раздаде на публиката, както балканската му емоционалност му диктува. В музиката му са вплетени традиционни фолклорни инструменти, поп баладичност и затрогващ темперамент. Именно тези характеристики го превръщат в най-популярния и талантлив певец и композитор в Сърбия.

Сред мъжкия състав изпъква едно балканско цвете – поп дивата Каролина Гочева. Македонското девойче има зад гърба си пет студийни албума и е работила с някои от най-популярните балкански изпълнители като Влатко Стефановски, Младен Маекович, Весна Малинова. Гласът й е определян като „магически и многопластов“,  а тембърът й приляга на всяка душевност.

Част от програмата на фестивала са момчетата от Baildsa. Името на гръцката банда идва от турската дума „bayılmak“, което в превод означава „да припаднеш“, „да утолиш“. В музиката им се събират всички тонове, които могат да заситят блаканската жажда – източно звучене, етно ритъм, брас секция, пънк и фънк ноти.

Музиката на Gadjo Dilo е типично балканска - лесно се отличава от която и да е друга по света, като мелодия и начин на изпълнение. Уникалната нотка на групата се дължи на желанието им да запазят стила  „Manouche gypsy jazz“ жив. Самите те казват, че най-силно са повлияни  от „единствения по рода си джаз музикант Django Reinhardt“. Житейският и артистичен път на Django,  както и джазът от 30-те и 40-те са същинските вдъхновения и за първия студиен албум на групата.  “Manouche de grec“  посвещават на „любовта си към Django” и увлечението към гръцки песни от тази епоха.  Въодушевлението им от изключителния жанр ги стимулира да създават неповторима музика, която докосва сърцето.

Новите участници „Барка Брас Бенд” са добре познати в страната си. Създават оркестъра през 1998 г. в гр. Княжевац, Сърбия. Още през първите години, с участията си като бенд, печелят една първа и две втори награди на най-големия събор за духова музика - Фестивалът в село Гуча, който неслучайно е под мотото „Лудост, произведена в Сърбия. За музикантите следват многобройни нови награди, като най-голямата е Първа награда в Гуча през 2012г. Деветимата музиканти свирят във всички жанрове, но основният им репертоар е музика от Балканите. Многобройни са участията на групата на фестивали в Сърбия, Гърция, Италия, Турция, Англия, Германия, Австрия, Китай и др. Участват като част от големия проект в състава на "SANJA ILIC-BALKANIKA". Имат и голям музикален опит с много гост певци и инструменталисти, а оригиналното им звучене е използвано от редица сръбски композитори за премиери на новите им произведения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8440 |25.11.2014 "Банско филм фест" започва . 0| 5016 |11.11.2014 Безплатно на "Банско филм фест" . 0| 6522 |19.07.2013 Тридневен киномаратон устройва "Банско Филм Фест" . 8| 7125 |12.07.2011 Индианският елит се събрахме на фестивал в Банско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads