Реклама / Ads
0| 6701 |25.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Сайт за Вера Мутафчиева тръгва в нета

.
aкад. Вера Мутафчиева Източник: dariknews.bg
Уебсайт www.veramutafchieva.net. посветен на акад. Вера Мутафчиева, известен български историк и писател, влиза в интернернет пространството.
 

Сайтът, изработен като книга, на български и на английски език, ще бъде представен в Нов български университет (НБУ) днес от 16.00 часа, съобщиха инициаторите. По този нетрадиционен начин студентите и академичната общност ще отбележат рожденната дата на именитета българка.

Убсайтът съдържа няколко модула, в които е събрана и систематизирана информация за живота и професионалната кариера на акад. Вера Мутафчиева.

В раздел “Биография” успоредно с официалните биографични данни са публикувани текстове, пряко свързани с живота на бележитата българска писателка, нейни реакции на различни обществени събития, през които е преминала, диалози и думи за нейния живот.

В раздел “Библиография” е публикувана избрана библиография на Вера Мутафчиева, подготвена от Мария Гарева. Със знакови места от произведенията са представени дванадесетте тома, в които акад. Мутафчиева събра най-добрите заглавия от творчеството си.

Вера Мутафчиева е представена също с колекция от интервюта, чието обогатяване ще продължи, както и с рецензии за нейните текстове - в раздел “Отзиви”. Във виртуалния фотоалбум са снимки на Вера Мутафчиева, нейното семейство, колеги, приятели, фотоси от пътешествия.

Специално място заема разделът “Вера Мутафчиева в НБУ”. Страницата е разделена на две части - “Библиотека - акад. Вера Мутафчиева” и “Архив - проф. Петър Мутафчиев”, и включва библиографии на дарените на НБУ книги и архивни материали. В раздела са публикувани и пълните текстове на академичните слова, произнесени от Вера Мутафчиева в университета.

В частта “Архив - проф. Петър Мутафчиев” е показана част от оригиналния ръкопис на “История на българския народ” на проф. Петър Мутафчиев, чийто пълен вариант се съхранява в НБУ. В модула “Историята, населена с хора” всеки може да разкаже своята история. Там са публикувани и пълните варианти на първите два тома под това заглавие.

Идеята за страницата е на проф. Богдан Богданов, председател на настоятелството на НБУ. Специално съдействие в работата е оказала дъщерята на акад. Вера Мутафчиева - Рада Мутафчиева, както и приятелите й Генка Маркова и Бойко Киряков.

В убсайта всеки, който желае, може да остави своето послание, или, ако разполага с подходящи материали, да участва в попълването и обогатяване на информацията за акад. Вера Мутафчиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7692 |25.03.2010 Български кинопроект - избран в програма на Кан . 0| 5801 |24.03.2010 BG кино превзема Прага . 0| 6204 |24.03.2010 Правят изложба от контейнери за боклук . 9| 38645 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads