Реклама / Ads
0| 6180 |17.12.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Само на 19 години: Маргарита Стойкова с престижна филмова награда от Берлинале

.
Маргарита Стойкова
Актрисата Маргарита Стойкова спечели международно признание с първата си роля в пълнометражен филм и то само на 19 години. Тя бе избрана за най-младата европейска изгряваща звезда на кинофестивала "Берлинале". Отличието в предходни години са печелили имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер и Рейчъл Вайс.
 

След като тя взе специалната награда на град Варна от фестивала "Златна роза" за изпълнението си във филма "Диада" с режисьор Яна Титова, тя е една от 10-те "Европейски изгряващи звезди" в програмата на Берлинале.

 

"Преди около година, преди да заснема филма "Диада" с Яна Титова, гледахме референтни филми заедно. Един от тях бе първият филм на Алисия Викандер, с който тя е взела тази огромна награда. Тогава нямах представа какво е това отличие, но проучих след това и им казах на следващата репетиция, че и аз ще бъда "изгряваща звезда". Яна се засмя, но каза да заснемем първо филма, а после ще говорим за това“, споделя емоциите си младата актриса.

 

Тези награди са познати също така в кино средите като европейските "Оскари".

 

10-те изгряващи звезди са избрани от 5-членно жури. Експертите отличават Маргарита Стойкова като най-младия талант в тазгодишния състав на Shooting Stars, а в официалния анонс на EFP (European Film Promotion) се акцентира на това, че тя „изобразява изключително умело многостранен характер. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ постепенно разкрива пластове крехкост“. Останалите 9, които също ще получат специалната награда на церемония в Берлинале Паласт на 19 февруари 2024, са Thibaud Dooms (Белгия), Suzy Bemba (Франция), Salome Demuria (Грузия), Katharina Stark (Германия), Éanna Hardwicke (Ирландия), Valentina Bellè (Италия), Džiugas Grinys (Литва), Kamila Urzędowska (Полша) и Asta Kamma August (Швеция). 

 

"В едно от интервютата на Яна разбрах, че в началото, тя не ме е виждала като главната героиня Дида, но нещата си се подреждат. Силно се надявам, че съм й доказала обратното. Яна ще дойде с мен в Берлин и нямам търпение да ги видя отново и нея, и Алек Алесиев. Посвещавам тази награда изцяло на тях двамата. Те са причината да я получа“, разказва Маргарита в ефира на NOVA.

 

"Aз съм третата българка, която печели за 27 години тази награда. Това е голямо нещо, но нямаше да е възможно без подкрепата на Петър Тодоров, който много ми помогна да стигнем до Берлин и да сбъдна тази моя мечта. Също така наградата е голяма отговорност. Нямам търпение да отида и да покажа, че и в България имаме актьори, които заслужават да стигнат далеч. Според мен всичко се случва с причина. Надявам се да докажа, че не съм случайна“, категорична е победителката.

 

"Мисля, че близките ми още са в шок, но за тях може би е нещо още по-голямо отколкото за мен".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8529 |14.12.2023 Нарине Абгарян в България: Още като дете четях български народни приказки . 0| 5626 |14.12.2023 Започнаха залозите за наградите "Оскар" . 0| 4509 |13.12.2023 Вече можем да надникнем в “Дюн 2”. Войната в Аракис се разгръща . 0| 4305 |13.12.2023 Почина звезда от сериала "Бруклин 9-9"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads