Реклама / Ads
21| 10704 |25.08.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Само във Фрог: Рашидов връща скандална "калинка" в оперетата?

.
Оперетата е в очакване
Август е – месец за почивки, ваканции и отпуски. Само министърът на културата Вежди Рашидов произвежда – скандал след скандал. По негово настояване министрите гласуваха това назначение освобождавайки преждевременно известния художник проф. Греди Асса на ръба на закона. Миналата седмица Рашидов влезе в нов скандал, като съобщи, че ще уволнява дисциплинарно директорът на ДМБЦ- София – Марио Николов.
 
Какво по-удобно време от отпускарския август, за връщането на директорското място на неговото протеже – Тодор Димитров. Той стана популярен като „калинка“, която почти четири години временно изпълняваше длъжността  директор на оперетата

През  2013 г. Тодор Димитров най-накрая беше отстранен от поста  от служебния министър на културата Владимир Пенев поради липса на квалификация и образователна степен за заемане на тази длъжност. Тези дни обаче се заговори, че  Димитров, за когото отдавна се знае, че е протеже на приближената до Вежди Рашидов PR-ка Диана Дамянова, е представил в Министерството на културата удостоверение за набързо взета магистърска степен по „Стопанско управление” от технически университет, придобита за скандално кратък срок от пет месеца вместо за две години и половина.

За да подготви почвата за връщането на Димитров на директорския пост, Вежди Рашидов разпореди през юни извънреден спешен одит на Националния музикален театър. Резултатът от тази проверка обаче разочарова министъра, защото проверяващите не  установявават  никакви законови нарушение от страна на легитимния, избран с конкурс директор на театъра Марио Николов. И вместо да подпише заповед за отпуска, явно е подписал заповед за уволнение.

Времето е „удобно“, защото трупата на Музикалния театър е в отпуска и министър Рашидов иска да ги изненада, като подмени незаконно настоящото ръководство с печално известната в музикална гилдия- „калинката” Тодор Димитров и певицата Мариана Арсенова, която освен своите властови амбиции и стремеж да осигури собствената си кариера със саморазпределение и участие във всички премиерни заглавия, отдавна е демонстрила ролята си на послушен изпълнител в осакатяването на националната музикална институция.

Всичко това се случава само месец след като Музикалния театър публикува официално най-добрите си показатели за последните 20 години от съществуването си, постигнати за 2014-та година - приходите му са увеличени с 45%, а публиката - с 30%.  Резултат постигнат от съвместната творческа работа на трупата и ръководния екип на Марио Николов.

Вместо да насърчи и подкрепи усилията им за продължаване на видимата положителна тенденция в развитието на институцията, работата й непрекъснато се възпрепятсва от страна на Министъра на културата. Все още  не са преведени по сметката на театъра „изработената“ държавна субсидия през най-силния месец за трупата – декември 2014 г. Скандалът се води за 600 хиляди лева, които според министърът на културата са в минус за оперетата, а според ръководството й тази сума трябва да бъде преведена на театъра от страна на министерството.

Преди да се завихри този августовски публичен скандал обаче, от  оперетата твърдят, че цели шест месеца, до края на  театралния сезон през юли от страна на министерството не се потвърждават за изплащане никакви задължения, освен закъсняващи със седмици средства за заплати. И това въпреки непрекъснато постъпващите в хазната приходи  от продадени билети на театъра. Умишлено ли се спира  работата на театъра от страна на Министерството на културата? Кой има интерес да доведе до финансов колапс, въпреки добрата посещаемост и художествените успехи на Музикалния театър?

Опасенията на трупата са, че тези финансови средства  умишлено се забавят, за да бъдат предоставени след предстоящата незаконна рокада за преразпределение от „калинката” в „правилната посока”.

Рада Божинова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5905 |19.05.2015 Йовева за Фрог: Култура от (за) ново поколение носи ХХ-тият салон на изкуствата в НДК . 1| 6057 |09.05.2015 Намериха откраднатия екземпляр на "Сто години самота" . 18| 5888 |07.04.2015 Рашидов обеща невиждани за западната култура шедьоври в „Квадрат 500“ . 13| 5445 |06.04.2015 Рашидов: Псевдопатриоти сме, без да почитаме корените си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads