Реклама / Ads
1| 5905 |19.05.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Йовева за Фрог: Култура от (за) ново поколение носи ХХ-тият салон на изкуствата в НДК

.
Снежана Йовева
„Юбилейното 20 издание на Салона на изкуствата представя богата програма за месеците май и юни, и възможности зрителите да избират между концерти, театрални спектакли, кинопрожекции, изложби, мултимедийни проекти, литературни срещи и представяния на книги.
 
Имаме амбицията да превръщаме Салона на изкуствата от традиционно ежегодно събитие, в културен бранд с иновативни решения в различните жанрове – в театъра, в спектаклите, концертите и т.н., разказа за Фрогнюз Снежана Йовева, ръководител на направление „Стратегическо развитие, външни комуникации и продуцентски център”, чийто екип реализира Салона.  Даваме си сметка, че това изисква много работа, знания и опит в мениджмънта на културни проекти, но именно така може да генерираме не само идеи, а и на практика да се прави европейска културна политика. Приемаме предизвикателствата и трудностите и търсим решения - чрез диалог с публиката, с медиите, с институциите, браншовите организации, за да превръщаме заедно Двореца в място именно за култура.

 

Салонът има няколко ключови думи  - провокативност, мултимедии и комуникативност. Ще видите как творците от всички сфери приобщават виртуалното и интимното общуване с публиката, благодарение на иновациите и мултимедията. Премиерата на спектакъла-филма на режисьора Явор Гърдев „Квартет – опасни връзки след края на света” е част от тези нови предложения на НДК, допълни Снежана Йовева. “Улицата” на Теди Москов (безспорно най-силната сатира в последните 20 години) също оживява на сцена в НДК. Уникални 3D изображения в първата българска поп-опера за деца и възрастни “Рибарят и неговата душа” по приказката на Оскар Уайлд и др., добави тя и изброи акцентите:


Събитията в зала 1 –  срещата на една сцена на шотландските гайдариот RED HOT CHILLI PIPERS с родопските гайдари и Валя Балкаска – концертът, с който беше открит XX САЛОН НА ИЗКУСТВАТА;фурорът, който предизвика премиерата на “КВАРТЕТ – ОПАСНИ ВРЪЗКИ СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА” – една продукция на НДК, с режисьор Явор Гърдев. Този “театър на аватарите” е революция на световната театрална сцена. Втората 3D премиера в зала 1 е приказка деца и възрастни и показва по изключително пленителен начин света - такъв, какъвто бихме искали да бъде – “Рибарят и неговата душа” по приказката на Оскар Уайлд. Юбилеят на “Роберта балет”, “Разбъркай го – да се оправи” на Нешка Робева и Влади Въргала; операта “Аида” на 27 май. На 1 юни “Децата на България танцуват”, а на 5 юни очакваме Chambao. Трябва да предупредя и за двете представления на “Улицата” – на 8 и 9 юни – билетите са на привършване. На 10 юни ансамбъл “Филип Кутев” ще радва почитателите си, а на 12 юни – Имперският руски балет. Има концерт за 4 рояла, който ще бъде уникално преживяване за ценителите. А на финала – единственият органист, номиниран за “Грами” Камерън Карпентър.

 

Специални гости – шотландските гайдари, Камерън Карпентър, Карло Коломбара, първата и единствената жена концерт – майстор в историята на Метрополитен Опера – Елмира Дърварова с концерт, заедно със сопраното Вяра Трендафилова и пианистката Антонина Бонева.

 

Фолклор– специално за ХХ Салон, ансамбъл „Филип Кутев” създава общ концерт с приятели – най-младите и талантливи фолклорни ансамбли. Държавното музикално училище в Плевен, родило най-много от големите съвременни български звезди ще празнува своята 55-годишнина при нас.

 

Симфонична и камерна музика: В палитрата от виртуози на пианото, духовите инструменти, флейтата, обоя, виолончелото са включени изпълнители от Швейцария, Македония, ЮАР, Унгария.

 

Първото голямо открито DJ парти в Двореца с носителите на “Грами” DirtyVegas, едни от най-силните хаус диджей от Острова, 100% Акага, ще представим най-новите, а също и малко познати музикални инструменти, с които съвсем нова формация “Тарака” ще сътвори звукови мандали. Концертът на балканските кханове, които събират уж непримирими жанрове и поколения, също е сред акцентите в програмата.

 

Литература – премиера на новата стихосбирка на единственият носител на френската награда за поезия „Аполинер”, българката Аксиния Михайлова, авторката на номинирания за наградата „Хеликон” роман „Гръцко кафе”, Катерина Хапсали. Среща с най-младите надежди на българската литература, панаирът на книгата, който се открива на 19 май и още интересни събития, които Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата, ще представи.

 

Много силни акценти в изложбите – първата мултимедийна изложба за Владимир Димитров – Майстора ще гостува в Двореца, триизмерни фотографии на известния моден фотограф Темелко Темелков, произведенията на седем български автора от чужбина от успешния проект „Толкова близо, толкова далеч”.

 

На децата се предлага да бъдат не само зрители, но и творци – както всяка година ще има работилници по изкуствата, този път и куклени спектакли, посещение на студията на Ню Бояна и безплатна прожекция на филма „Херкулес”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5888 |07.04.2015 Рашидов обеща невиждани за западната култура шедьоври в „Квадрат 500“ . 29| 8138 |05.02.2015 Само във Фрог: Цензура приклещи Сатирата . 43| 8675 |24.01.2015 Само във Фрог: Скандал тлее в Сатирата . 2| 5711 |16.12.2014 Райна Кабаиванска: Културата в световен мащаб е забравена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads