Реклама / Ads
31| 19301 |02.02.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Само във Фрог: Убиват светинята „Филип Кутев”

.
Убиват единствения Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. За това алармира пред Фрог нюз дъщерята на основателя му Елена Кутева. Тя е категорична, че спрямо светинята, съхранила българските традиции, се упражнява невиждан геноцид от страна на Министерство на културата, което докарва ансамбъла до просешка тояга.
 
Елена Кутева призна, че са наложени нови методики за управление, които водят до реален фалит. Артистите, които са около 80 души, нямат своя сцена, на която да пеят и да играят пред публика. Налага им се да наемат зали, да плащат за озвучаване, за организатори, за поддръжка на костюми и т.н. За да могат да съществуват, вече вадят от собствения си джоб пари. Заради невъзможността да свързват двата края, вместо да им подадат ръка, от Министерство на културата започнали да налагат санкции. От една страна непрекъснато намалявали финансирането на института.

От Нова година изпълнителите вече са оставени без заплати. Отделно от това, на Елена Кутева е наложено дисциплинарно наказание-предупреждение за уволнение. "Нямаме пари дари за консумативи, спрени са ни телефоните, изолирани сме от света. Танцьорите ни са с по 420 лв. заплата. Взимат по-малко и от чистачка. А говорим за творци на най-високо ниво. Когато вляза в залата, вече не знам какво да им кажа. Всички ме гледат с надежда, че разумът ще надделее и отново ще имаме възможност да бъдем себе си. Не мога да преживея подобно унижение", изплака  Елена Кутева. Тя допуска, че може да става дума за умишлено унищожаване на ансамбъла, за сметка на друг, който не може по никакъв начин да се мери с нивото на „Филип Кутев”. Тази година трябва да честваме 65 години от създаването си. Вероятно ще отбележим смъртта на едно велико българско творение, изплака възрастната жена.

Какво още разказа Елена Кутева за баща си, за начина, по който е бил създаден ансамбъла и за отношението на властимащите към българските традиции, четете утре в рубриката „Интервю”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5908 |27.01.2016 Експерт за ФРОГ: Паисиевата история e знаме . 17| 8203 |18.01.2016 Биляна Траянова пред Фрог: „Хариша“ е книга за деца-откриватели . 18| 7915 |24.11.2015 Р. Леонидов за Фрог: Държавата е в колапс; пари за култура няма . 24| 8195 |27.08.2015 Кристо: Има само едно „ако“ в живота ми – бягството ми на Запад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads