Реклама / Ads
0| 4297 |07.03.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Шефът на Сметната палата: 4500 паметници на културата се рушат заради бездействието на държава и общини

.
Цветан Цветков
4500 паметници на културата не могат да бъдат опазени заради бездействието на държава и общини и че регистрацията на имот като културна ценност се прави, за да се избегне данъчно облагане. Не нормативната база пречи да се спасяват от държава и община архитектурни недвижими културни ценности.
 

Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков  пред Нова телевизия.

 

"Не става въпрос за политически мотивиран одит, той по план трябваше да излезе така" това заяви Цветан Цветков в отговор на въпрос дали с обявяването вчера на одита за грижата за архитектурното ни културно наследство не се атакува нарочно сегашния министър на културата Боил Банов след скандала "Ало, Банов съм".

 

Цветков заяви изрично, че не нормативната база пречи да се спасяват от държава и община архитектурни недвижими културни ценности. Това става по следната процедура - чрез заповед на министъра на културата или на кмет за създаване на законна ипотека върху застрашен имот-културно наследство, като ипотеката е в полза на държавата или общината и покрива всички разходи, които държавата или общината прави, за да се запази съответния имот, ако собственикът му не го пази. Председателят на Сметната палата беше категоричен, че като кореняк софиянец го възмущавало, че старите квартали в София могат да бъдат реставрирани, но не се случва.

 

Цветков поясни и, че 4500 паметници на културата не могат да бъдат опазени заради бездействието на държава и общини и че регистрацията на имот като културна ценност се прави, за да се избегне данъчно облагане. Междувременно, още снощи Министерството на културата излезе с отговор на одита и обяви, че е разработен проект за Национална стратегия за развитие на културата за периода 2019 - 2029 година, който бил на обществено обсъждане. Имало и предвидено гледане на проект за поправка на Закона за културното наследство, с който се предлага "въвеждането на извършване на оценка на въздействие на инвестиционни проекти върху недвижими културни ценности с категория "световно значение". Той щял да се гледа на ниво Министерски съвет през месец май тази година.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4544 |06.03.2019 Издателство ”Слънце” представя ”Джобен съновник” от Джаклин Тауърс . 1| 4249 |06.03.2019 Излиза стихосбирка, свързана с насилието над жени . 0| 4507 |06.03.2019 Яна Маринова, Орлин Павлов и Криско част от спектакъла „Девойка Кюстендилска пролет“ . 0| 4260 |05.03.2019 ”Шанел” показа последната колекция на Лагерфелд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads