Реклама / Ads
0| 6922 |03.06.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Шоу на Самуел Финци открива „Световен театър в София"

.
„Световен театър в София" започва за седма година тази вечер с театралния концерт „Една вечер в киното" на Дойчес театър, Германия по идея на Самуел Финци.
 

Представлението ще е в Малък градски театър "Зад канала". Финци, заедно с джазмузиканта Георги Дончев и младия германски композитор Даниел Регенберг, ще поведат софийската публика в музикално и филмово пътешествие с импровизации по класически песни, композиции и монолози от ленти на Чарли Чаплин, през Уди Алън до Дейвид Линч.

Изданието е част от Календара на културните събития и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска Столица на Културата – 2019.

От 2007 г. до сега в рамките на международната театрална платформа в София гостуваха престижни европейски театри като Бургтеатър - Виена, „Интима театър" – Стокхолм, Театър „Буф дьо Нор" - Париж и др.

На 4 юни „Сфумато" с документалната сценична поема „Облаци" ще гостува едно от най-интересните и нови явления на чешката сцена – „Handa Gote". „Малките лични истории" са често вдъхновение за спектаклите на компания „Handa Gote". В „Облаци" екипът обръща поглед към личните архиви на един от своите членове – хореографът и танцьор Вероника Швабова. Тя изследва историята на собственото си семейство в търсене на онези съдбовни моменти и привидно банални неща, запечатали се в паметта, за да направи публиката свидетел на сложната история на Чехия през 20-ти век. Постановката носи името на сладкиша - „облаци", правен от бабата на Вероника Швабова в нейното детство.

На 5 юни в Младежки театър „Николай Бинев" ще бъде представена словенската постановка „Буря" по пиесата на един от най-значимите руски драматурзи Александър Н. Островски с режисьор Йерней Лоренци. Спектакълът е носител на девет награди от най-големия театрален форум в Словения - Международният театрален фестивал в Марибор. Продукцията представя едно от най-добрите постижения на словенския театър през последните години. Режисьорът Йерней Лоренци е от неговите основни представители.

Част от международната програма ще са едни от най-големите новатори на европейска сцена – британската компания „Forced Entertainment" със спектакъла „Празна история". Вестник „Гардиън" пише за нея, че това е: „Най-великата експериментална компания на Обединеното кралство." „Forced Entertainment" е създадена през 1984 г. и повече от четвърт век има репутацията на новатор в съвременния театър. Нейни спектакли са представяни на всички водещи европейски и световни фестивали, а историята и стилът й се изучават в училищата по изкуства. Гостуването на продукцията се осъществява в партньорство с Британски съвет и ще се случи на 6 юни в зала „Люмиер" на НДК.

Последният спектакъл от тазгодишната програма на „Световен театър в София" идва от Испания на 7 юни, в Младежки театър „Николай Бинев". „Завръщане" е емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино - Марта Етура и Чеви Мурадай. Марта Етура е позната от филма „Тъмносиньопочтичерно", който ще бъде прожектиран на 8 юни на Камерна сцена в Младежки театър „Николай Бинев".

Всички спектакли се представят за пръв път в България и са с осигурен превод на български език. Спектаклите „Буря", „Завръщане" и „Облаци" ще бъдат придружени и със субтитри на английски език.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6558 |07.02.2013 The Grandmaster на Уон Карвай открива Берлинале 2013 . 1| 6679 |08.11.2012 "Мистерията на българските гласове" открива Киномания 2012 . 0| 7675 |16.06.2012 Откриват "Варненско лято" тази вечер . 1| 6941 |01.05.2011 Васко Василев: Свирих на откриването на НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads