Реклама / Ads
0| 4797 |14.02.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Скандал: Ръководството на френските награди ”Оскар” подаде оставки заради Полански

.
Роман Полански
Цялото ръководство на френската Академия на филмовите награди ”Сезар” е подало колективна оставка. Причината - бурната реакция и критиките за 12-те номинации на филм на режисьора Роман Полански.
 

“Сезар” е френският еквивалент на наградите “Оскар”. Новината за оставките на всички членове на ръководството идва само две седмици преди тазгодишната церемония по връчването на филмовите отличия.

 

Неочакваното съобщение идва след колективен призив на над 400 представители на френската киноиндустрия, публикуван в понеделник във в. "Монд", с искане за задълбочена реформа на Академията на наградите "Сезар". Сред критиките се споменават лошо функциониране, счетоводна непрозрачност и устав, който твърде дълго стои непроменен.

 

Феминистки групи пък решиха да бойкотират решението на френската академия за филмово изкуство да номинира произведение на Полански. Причината е, че режисьорът е обвинен от САЩ за изнасилването на 13-годишно момиче през 70-те години на миналия век.

 

Членовете на Академията на наградите "Сезар" са 4700 професионалисти от областта на киното, като списъкът с имената им е поверителна информация. За да се стане неин член са необходими най-малко двама гаранти и участие в най-малко три дългометражни филма за пет години.

 

Самата Академия се ръководи от Асоциацията за насърчаване на киното, чиито членове са наградени с "Оскар" професионалисти, бивши председатели и други личности, или общо 47 души.

 

След предвидената за 28 февруари 45-а церемония на наградите "Сезар" ще се състои общо събрание на академията, на което ще се избере ново ръководство и под егидата на френския Национален център на киното ще се изготвят изменения на устава на Асоциацията за насърчаване на киното и ще се пристъпи към модернизирането й, се казва още в изявлението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4973 |12.02.2020 Българската изложба в Лувъра е отменена . 0| 5762 |12.02.2020 Уникален артефакт от „Титаник“, продаден за 1,7 млн. долара, ще бъде показан пред публика . 0| 4330 |11.02.2020 HBO готви нов сериал, базиран на хитовия ”Паразит” . 11| 9481 |10.02.2020 Асен Блатечки, Оскарите, Хоакин Финикс и как задминахме американците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads