Реклама / Ads
73| 11749 |08.03.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Скандален филм по БиБиСи стресна България

.
България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна те са около половината от населението.

Така започва филмът "Източна наслада", чийно автор е британският журналист Майкъл Пейлинг. Скандалната лента е излъчена по БиБиСи, а неговата "снимка" на страната ни разбуни духовете у нас и в чужбина, съобщи БНР.

Пловдив директно е наречен "циганският град", защото тук живеят най-много цигани. И въпреки че Пейлин снима и амфитеатъра в Пловдив, кадрите въобще не влизат във филма. Филмът показва покъртителни кадри от ромския квартал "Столипиново". Британецът е качен в каруца, на фона на звучаща чалга, стари панелки, боклуци и десетки цигани.

"Какво работят тези хора?", пита Пейлин. "Повечето - нищо", отвръща му преводачката. Журналистът отпива глътка безалкохолно и шептейки към камерата, шеговито казва: "Да се махаме оттук".

След това авторът прави интервю в дома на Азис, в което основната тема е за дискриминацията на ромското общество.

"Ти ли си най-известният циганин в държавата? А как се чувстваш? Има ли дискриминация към теб?", са част от въпросите на журналиста, на които Азис отговаря утвърдително. "Защо? Какво не харесват хората у теб, та ти си музикант. Не си политик", продължава водещият. "Този цвят на кожата ми не е тен. Такъв съм се родил. Това явно винаги ще е трън в очите на някои", отговаря Азис и интервюто с него приключва.

Във филма не е включен и Перперикон, който е единственият подбран археологически обект. Затова професор Николай Овчаров пръв реагира срещу скандалния филм.

"Право на всеки автор е да си направи както иска филма, но все пак беше чудно защо в него не влязоха толкова важни и емблематични български паметници. И въобще не се говореше за българската култура, а единствено за циганска държава. Точно такива бяха думите", коментира Овчаров пред националното радио.

Според него граждански активните българи не се интересуват дали това е отношение или евтина сензация.

"Но в социалните мрежи повечето мнения са категорично против това представяне на България. При всяко положение търсенето на евтини сензации на гърба на нашата култура и на нашето и без това нелеко съществуване, мисля, че не е най-доброто, което могат да правят режисьори от такъв ранг", подчерта Овчаров.

Филмът е част от поредицата "Новата Европа", която преди години предизвика общественото мнение с не особено лицеприятното представяне на страната ни в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7359 |19.01.2011 България в шах - няма участник за "Евровизия 2011" . 8| 7107 |05.01.2011 "Здравей България" без Асен Григоров . 12| 5909 |25.11.2010 България - Мекка на алкохолния, но не и културния туризъм . 2| 5337 |25.07.2010 Кабаиванска с юбилеен клас в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads