Реклама / Ads
0| 6967 |11.10.2010 АРТ ДЖУНГЛА

София за 6-ти път столица на плакатното изкуство

.
От 11 октомври до 5 ноември България ще бъде домакин на Шестото международно триенале на сценичния плакат. 480 плаката на повече то 300 творци от 49 страни ще бъдат подредени за първи път във всички изложбени зали на галерията на СБХ, ул.”Шипка” 6 в столицата.
 

Международното триенале на сценичния плакат е частна организация, каза пред Frognews.bg Божидар Икономов. Беше създадено през 1994 година от проф. Божидар Йонов, Албена Спасова и моя милост с една единствена цел - да бъде възстановен пиетета към театралния плакат. А смея да кажа, че сценичният плакат беше една от най-силните страни в графичния дизайн у нас, той беше лицето на родния плакат въобще, когато у нас имаше създадена школа. Това беше времето на биеналетата в Димитровград, последното от което – 7-мо по ред, се проведе през 1992 година. След това театралите се отказаха от своите художници, които създаваха и облика, и историята на театрите чрез своите произведения. Това беше голяма провокация за нас и затова създадохме триеналето. Днес, когато театърът е в криза, не само в България, но и в целия свят, той повече от всякога има нужда от възраждането на това изкуство, обяснява известният плакатист.

Тазгодишното издание на Международното триенале на сценичният плакат – София 2010 обединява няколко художествени проекта, които са свързани с огромното многообразие от съвременни и класически театрални форми и сценични изява: театър, опера, балет, оперета, пантомима, куклен театър, мюзикъл, пърформънс, вариете, концерти, фестивали и други..

Първият от тях представя световна панорама на най-добрите постижения в областта на плаката през последните три години и е посветен на две големи теми: “Театърът – това съм аз” и “Гогол и сцената”.

По традиция всяко триенале има предварително зададени теми, които са адресирани преди всичко към младите наши колеги, казва Божидар Икономов. Това е една възможност за тях да правят изкуство, един шанс да изявят себе си, да реализират свои идеи и интересни проекти, с които да участват в един професионален конкурс. Темата “Театърът - това съм аз” е философски поглед върху живота ни, който се позовава на известната фраза на Шекспир, че “всички ние сме актьори на една сцена”. А Гогол е един гениален писател, който винаги е провокирал творческото мислене и въображение. За наша радост и двете теми ни донеха много интересни и оригинални работи не само на утвърдени автори на плакатното изкуство, но и на много млади художници от цял свят.

Вторият проект под надслов “Театърът - това съм аз” представлява виртуална акция, организирана съвместно с френския културен институт в София. В нея ще бъде представена колекция от 30 плаката, създадени от световноизвестни артисти, които са специални гости на тазгодишното международно триенале.

Изключително интересен е третият, премиерен европейски проект, който включва международна колекция от плакати, посветена на 200- годишнината от независимостта на Испано-Америка. В нея ще бъдат показани 111 произведения от Международното биенале на плаката – Мексико 2010, дело на едни от най-известните художници в областта на плаката.

Особено внимание заслужава плакатната колекция “200 години Шопен”, в която ще бъдат представени премирани творби от националния конкурс за плакати, посветени на 200 години от рождението на гениалния полски композитор, организиран съвместно с Полския институт в София.

Триеналето включва и представителна изложба на утвърдените автори на плакатното изкуство Лех Майевски, Полша; Мишел Буве, Франция; Пекка Лойри, Финландия; Божидар Икономов и проф. Божидар Йонов, България, които са и членове на международното жури, премирало най-добрите творби от конкурсната програма на тазгодишното триенале.

Първото издание на международното триенале е през 1995 година. В годините на кратко си съществуване то се утвържди като едно от най-мащабните и авторитетни международни изложения в областта на визуалните изкуства и единственото в света с такава специфична насоченост, казва Икономов. Затова не е случаен фактът, че в тазгодишното издание на триеналето ще бъдат представени художници от четири континента - от Австралия, Южна и Северна Америка, Япония, Иран, Корея и най-големите плакатни школи в Европа. А в 15-годишната си история има реализирани 6 издания, повече от 90 акции, международни проекти, изложби в България и в повече от 50 града в целия свят, отбелязва творецът.

Официалното откриване на Международно триенале на сценичния плакат – София 2010 ще бъде на 11 октомври от 18 часа в Художествената галерия на “Шипка” 6.

Културният форум се провежда под патронажа на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, в партньорство със Столична община, Съюза на българските художници, Държавния културен институт към МВнР, Полски институт, Френски институт, Институт “Сервантес”.

Повече информация за културния афиш на форума може да намерите на www.triennial.orbitel.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7681 |04.10.2010 Зрелищен тату фест разтърси столицата . 0| 7617 |25.09.2010 Мечкари и хлопатари гонят зли духове в София . 1| 7398 |17.09.2010 6-ма станаха "Почетен граждани на София" . 1| 6070 |14.09.2010 Мач на светци с порно звезди показват три дни в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads