Реклама / Ads
0| 7988 |22.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

София среща отново Димитър Гочев с Хайнер Мюлер

.
Топ режисьорът Димитър Гочев
Форумът “Хайнер Мюлер и България” в София е повода само след ден у нас да пристигнат съпругата на знаменития германски драматург Гинка Чолакова и българският топ режисьорът Димитър Гочев.
 

Повод за събитието е 15-тата годишнина от смъртта на Хайнер Мюлер. А конкретната причина е, че най-значимият германски драматург от следвоенния период все още до голяма степен е terra incognita не само на българска сцена, а и в часовете по немски език и в германистиката.

За Хайнер Мюлер България не беше страна като другите. Неговата трета съпруга Гинка Чолакова е българка и с нея той често пребиваваше в София, където написа много от своите пиеси, тук е създадена и “Хамлетмашина”. Димитър Гочев пък е първият режисьор поставил “Филоктет” на родна сцена през 1983-та., споделят инициаторите от  Гьоте-институт.

В афиша на културното събитие са включени дискусии, прожекциите и театралните пърформънси, които столичани и гости на София ще имат възможност да посетят от 23 до 25 март в Гьоте-институт.

Форумът започва на 23 март от 16.30 ч. с разговор с Димитър Гочев за неговата работа и познанството му с Хайнер Мюлер в България. Млади наши театрали ще покажат сцени от “Филоктет” и “Хамлетмашина”. От 19.00 ч. е прожекцията на документалните филми “Не искам да знам кой съм” и “Камеос”.

Режисьорът Кристоф Рютер и театроведът Томас Ирмер ще се спрат на живота и творчеството на Хайнер Мюлер и ще направят опит за нов поглед върху “сфинкса” от Изтока и казаното от него за загубата на утопиите. Авторите проучват и въпроса дали текстовете на Хайнер Мюлер са, както сам той ги нарича, “послание в бутилка” за бъдещето.

Форумът ще завърши с “Хамлетмашина” - пърформанс-четене на “36 маймуни” на 25 март от 18.30 ч. Чрез музиканти, актьори и видеоартисти текстът на Хайнер Мюлер, писан в София преди 33 години, ще се завърне отново тук - едно интересно пътуване, свежа съвременна интерпретация на кратката гениална пиеса на Мюлер, отбелязват от Гьоте-институт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6643 |14.03.2010 "Една война" победи на 14-ия София Филм Фест . 1| 5888 |18.02.2010 Четирима кинаджии получават наградата на София . 0| 7455 |12.02.2010 Тhe Pomorians забиват в София; после и в други градове . 0| 7298 |08.02.2010 Страхотни режисьори и актьори на София Филм Фест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads