Реклама / Ads
64| 6715 |17.11.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Социализмът в огледалото на прехода

.
Проф. Искра Баева
Днес в СУ “Св. Климент Охридски” ще бъде представена книгата “Социализмът в огледалото на прехода”. Това е едно от последните изследвания на проф.д-р Искра Баева и проф.д-р Жени Калинова – преподаватели по Съвременна история в най-старото висше училище у нас.
 

  

"Целта на това наше изследване беше да проследим как се формира образът на социализма след неговия крах, как българското общество се разделя с най-близкото си минало и как се опитва да представи своето минало на бъдещите поколения," казва пред Фрогнюз проф. Баева.

 

По думите й събитията и проблемите, свързани с близкото ни минало, са сложни, многостранни и провокативни. Това прави задачата на изследователя твърде деликатна, ако наистина търси един обективен прочит на това, което се случва в новата българска история. Факт е обаче, че най-общо казано образът на социализма в годините на прехода е доста изкривен, понякога абсурден, но и различен, когато се погледне от различни гледни точки.

 

"И до ден днешен в различни среди социализмът се припомня по най-различен начин: за едни като време на социална сигурност, липса на безработица, достъпност на културата и т.н., докато за други като време на репресии, политически ограничения, откъсване от света и т.н., споделя проф. Баева.  Но всъщност книгата проследява усилията на политиците да създадат желания от тях образ на миналото. Още Оруел е забелязал колко важно за политиците е да господстват върху историята. Мисля, че и сега е така. А нашите, на историците, усилия са насочени към освобождаването на историята от политическия императив, който ни тежеше толкова много до 1989 г., но за съжаление продължава и сега", коментира ученият.

Повече по темата за социализма, прехода у нас и българските политици четете в интервюто с проф. Баева в днешния брой на в. "Торнадо".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8491 |14.11.2011 “Непобедимите 2” влизат в Деветашката пещера, експерти я проверяват . 4| 10887 |11.11.2011 Чочо Попйорданов, Георги Стайков и Теодора Духовникова в Под прикритие . 35| 8300 |09.11.2011 Българофоби от восък пристигат в Скопие . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads