Реклама / Ads
0| 6449 |08.10.2013 АРТ ДЖУНГЛА

П. Стоянович: Никой да не краде от историята ни!

.
Петър Стоянович
Министърът на културата д-р Петър Стоянович откри в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ експозицията „Летописци на Илинденско-Преображенското въстание 1903 г.”, съобщи пресцентърът на Министерство на културата.
 

„Важно е да познаваме историята си, но два пъти по-важно е да намираме и нови гледни точки към нея, както се случва с настоящата изложба, посветена на 110-годишнината от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. „Разказът на летописците на това въстание, които са сред най-изтъкнатия интелектуален елит на България, е поредно доказателство, че тази дата, това знаменателно събитие, могат да бъдат преоткривани по все по-нов и различен начин”. С тези думи министърът на културата д-р Петър Стоянович откри в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София експозицията „Летописци на Илинденско-Преображенското въстание 1903 г.”.

Министър Стоянович отбеляза още, че „това е поредната бляскава експозиция в този скъп на духовността дом, а най-ценното е, че тя ни поднася и нова гледна точка към ключово събитие от българската история. Онова, което ще пренесем с подобни изложби в бъдещето, е единствената гаранция поколенията след нас да си спомнят и да знаят къде е България и какво е България, така че никой да не може да краде от историята ни. Иначе от държава ще се превърнем просто в територия с население”. Директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Боряна Христова отбеляза, че много от експонатите се излагат за първи път пред широката публика. „Късовете история, които са показани в тази експозиция, будят респект у мен - и като историк, и като гражданин, трябва да благодарим на авторите и организаторите на тази експозиция”, подчерта в заключение министър Петър Стоянович.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9125 |16.07.2013 Петър Стоянович: Подписан е престъпен договор за "Българския Лувър" . 24| 9159 |05.06.2013 Петър Стоянович: Няма да откриваме българския Лувър това лято . 3| 20043 |11.05.2009 Салвадор Дали - воинът-художник или крадецът на чужди булки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads