Реклама / Ads
0| 3172 |26.05.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Светът чества деня на Дракула. Празникът е посветен на известния роман на Брам Стокър

.
Източник: БГНЕС
Световният ден на Дракула се отбелязва всяка година на 26 май. Международният празник е посветен на датата на издаване на известния роман на Брам Стокър ”Дракула”, публикуван на 26 май 1897 г.

Празникът е обявен през 2012 г. от Дружеството "Дракула 1897" в Уитби. Една от най-известните готически литературни творби в света, "Дракула" е написана в края на 90-те години на XIX век. Докато е на почивка в град Уитби, Стокър намира името "Дракула" в обществената библиотека и предполага, че това е румънската дума за "дявол". Докато пише, Стокър черпи вдъхновение най-вече от трансилванския фолклор и история.

 

История на Световния ден на Дракула


Световният ден на Дракула е обявен през 2012 г. от Дружеството "Уитби Дракула 1897" със седалище в градчето Уитби, Англия. Основано през 1897 г., дружеството отбелязва културното значение, което "Дракула" на Брам Стокър има през последния век. Интересно е, че градът е духовното родно място на романа - той е вдъхновен от готическата архитектура. Според страницата на Дружеството във Фейсбук:

 

"Дружеството работи усилено, ежедневно, за да популяризира и пази всички аспекти на наследството на Дракула, Стокър и всички други свързани с готиката интереси в Уитби, и предприема редовни пешеходни обиколки, обхващащи всички ключови обекти, представляващи интерес както за любителите на вампири, така и за широката общественост."


"Дракула" е написан в епистоларен стил, като сюжетът се разказва чрез дневникови записи, писма и вестникарски статии. Разказва се историята на адвокат Джонатан Харкър, който посещава граф Дракула в замъка му в Карпатите, за да му помогне да закупи къща близо до Лондон. Докато е там, Харкър открива вампиризма на Дракула и успява да избяга жив от замъка, след като самият Дракула бяга в Англия и поразява град Уитби. Ловците на хора, водени от Ейбрахам Ван Хелсинг, издирват Дракула и накрая го убиват.


След публикуването си романът получава предимно положителни отзиви, но от друга страна, някои го критикуват за това, че е твърде страшен. Романът е толкова вкоренен в популярната култура, че героите му са вдъхновили много архетипни версии в други литературни произведения. Героят на граф Дракула е адаптиран за филми над 30 пъти, а през 1899 г. е публикувано американско издание. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3692 |03.11.2022 Днес е денят на българския художник . 0| 3313 |30.06.2022 Община Русе отбеляза Деня на река Дунав . 0| 4393 |27.03.2021 Отбелязваме деня на театъра. Татяна Лолова с посмъртна награда ”Икар” за цялостно творчество . 0| 3973 |08.03.2021 Издателство „Слънце“ представя СВЕТЪТ НА ПАРИТЕ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads