Реклама / Ads
0| 6199 |27.03.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Театрали, бъдете истински, живи човеци, а чак след това - творци*!

.
На 27 март празнуват и нашите театрални дейци, заедно с колегите си навсякъде по света. Тази вечер в Народния театър ще се състои за 44-та поредна година церемония по раздаване на наградите ”Икар” за заслуги в тази културна сфера.
 
Тази година за цялостна дейност, за чест и достойнство, са номинирани блестящите актьори Иван Иванов и Васил Михайлов.

В номинациите участват по трима кандидати. Изключението е за дебют, там предложенията са за Антъни Пенев за Пьотр Сергеевич Трофимов във „Вишнева градина“, Неда Спасова за Варвара Петровна в Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“, Николай Желев в „4000 мили“, Надя Керанова за Естел, Мартина Кръстева за Инес и Радослав Владимиров за Гарсен в „Без изход“, Шахин Шехзен и Антоан Петров за Антон Антонович Сквозник. Дмухановски и Денис Хаят и Павел Емилов за Иван Александрович Хлестаков.
 
За водеща мъжка роля са номинирани Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла „Чамкория“, Иван Юруков за Хорас в „Лисичетата“ и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл „Черното пиле“.
 
За главна женска роля са предложени Радена Вълканова за Жена на възраст в „Танцът Делхи“, Радина Кържилова за Екатерина също в „Танцът Делхи“ и Теодора Духовникова за Регина в „Лисичетата“.

27 март е датата за празнуване на театъра, избрана преди 56 години - през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през следващата 1962 г.

Тогава Жан Кокто, наричан "Принцът на деветте изкуства" заради ренесансовите си способности в различни области, пише първото послание, с което се обръща към всички свои съвременници - творци.

От тогава се спазва традицията на този ден световноизвестни личности да се обръщат със специални послания.
Но думите на Кокто до днес са най-актуалният призив към театралната, към творческата общност: *Бъди истински, жив човек, а чак след това - творец!

Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6217 |26.03.2018 Пуснаха прожекции на филми за незрящи хора . 2| 9524 |22.03.2018 Писателят Недялко Славов: Бедствието на щъркелите - метафора на българската съдба . 0| 8191 |22.03.2018 Нова книга на поета Георги Атанасов . 1| 6932 |20.03.2018 Сър Ринго Стар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads