Реклама / Ads
0| 3699 |23.11.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Теодора Димова получи Голямата награда за литература на Софийския университет за 2022 година

.
Теодора Димова
Наградата на писателката й бе връчена от ректора на Софийския университет ”Св. Кл. Охридски” проф. Анастас Герджиков на тържествена церемония.
 

Известната българска писателка, драматург и есеист Теодора Димова („Майките“, „Поразените“, „Първият рожден ден“) получи Голямата награда за литература на Софийския университет за 2022 година. През м. май 2022 г. Димова получи френската литературна награда „Фрагонар“ за романа ѝ от 2019г. „Поразените“ в превод: Мари Врина-Николов.

 

В тържественото си слово деканът на Факултета по славянски филологии на СУ доц. Бойко Пенчев поясни, че наградата на Софийския университет има за цел да открои „онези творци, които не просто създават добри книги, а присъстват като позиция в публичното пространство“. Пенчев посочи: „Теодора Димова е задаващ въпроси интелектуалец, чиито романи са истории за падението, изпитанието и спасението, за противопоставянето между телесно и духовно, между земно и небесно.”

 

Доц. Пенчев заяви, че връчването на престижното признание е знак и израз на вяра, че науката и писателското изкуство имат една обща кауза – да възкресяват човешкия дух. В словото си Теодора Димова сподели, че за нея е истински вълнуващо да получи наградата за литература на Софийския университет като бивш възпитаник на учебното заведение. 

 

Димова открои, че писането "изисква самодисциплина, духовна аскеза, концентрацията на хирург по време на операция. Писането не търпи пустословието, бохемската фриволност, пресметливостта, техническата обиграност. То не трябва да се съобразява с външни критерии, като харесване и нехаресване, успех или провал, известност или забрава. Всеки роман е като отделен човек, появява се по уникален начин, има собствена съдба, точно така, както е и при хората.“

 

Във връзка с актуалните събития и войната в Украйна авторката на „Поразените“ заяви: „Моята мечта е един ден писателите да пишат така и да имат такова влияние в обществото, че да не позволяват никога повече да започва война.“

 

Голямата награда за литература на Софийския университет е учредена през 1999г. Тя се присъжда на всеки две години като признание за цялостното литературно творчество на изтъкнат български автор. Нейни лауреати през годините са: Вера Мутафчиева, Борис Христов, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров и др. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3577 |15.11.2022 Кристина Апългейт получи звезда на в Алеята на славата . 0| 3579 |03.10.2022 Шведски генетик получи Нобелова награда за медицина . 0| 3453 |21.09.2022 Sofia Live Festival получи голямо признание от Европейската фестивална асоциация . 0| 3627 |25.05.2022 Доайенът на русенската духова музика Димчо Рубчев получи златна значка от кмета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads