Реклама / Ads
0| 5554 |05.10.2016 АРТ ДЖУНГЛА

”Троя” - легендата оживява на българска сцена

.
„Троя” е най-скъпата, зрелищна и мащабна продукция на ”Огънят на Анадола”. За спектакъла балетът репетира от 6 г. Троянската война е преразказана с един нов, модерен език на танца, като приказка - драмата на войниците от най-кръвопролитната война на древността, любовните истории, жени, които губят разсъдака си, войната и помирението на Богове, Полубогове и Простосмъртни. За спектакъла танцьорите споделят - „ Ние изживяваме приказката и тук разказваме историята, в която сме участници”.
 

Спектакълът „Троя” е посетен и печели овациите на много министри, премиери,  звезди от шоу бизнеса, сред които -  Селин Дион, Бритни Спиърс, Джо Кокър, Шакира, японският принц Микаса.

 

За шоуто в София ще пристигнат 50 от най-добрите танцьори на легендарния състав, както и огромен тир пълен с декор, костюми и техника за двучасовия спектакъл.

 

За създаването на шоуто са използвани: 3 150 шноли,  3 500 артикула грим,  500 чифта гривни, обици и огърлици, 2 000 специално изработени цветя, 12 000 метра плат, 2 000 метра ръчно рисуван шифон,  2 500 метра специален плат изтъкан в Узбекистан, 300 чифта специално изработени обувки,  3 000 златни монети за шлемовете на войниците, 1 200 метра бинт са били използвани от танцьорите, само костюмите тежат 2.5 тона.

 

Костюмиерът на шоуто печели наградата на Fashion TV за "най-добър дизайнер на костюми на годината" 2008.

 

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи новата си програма „Троя” на 21 октомври в София и 23 октомври във Варна.

 

Най- кръвопролитната война на древността – 10 годишната Троянска война е сюжетът на мащабната балетна постановки „Троя”. На сцената ще оживеят Омировите герои - олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита...), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида...) .

 

С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността.

 

Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война.  В  „Троя” участват 50 танцьори.

 

Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола е включил и етюди от най-популярните си постановки.

 

"Огънят на Анадола" получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

“Огънят на Анадола” е с три рекорда  в "Гинес" : най-бързия танц в света - 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

 

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган.

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори.Танцьорите имат теоритични часове по “Нотация на ритмите на Анадола” за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

 

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965 г. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5176 |17.05.2016 Почина легендата Чичко Филипов . 0| 7135 |21.04.2016 Почина легендата Принс . 24| 6733 |02.03.2016 Отиде си легендата Петко Бочаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads