Реклама / Ads
1| 10517 |20.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Вазов на пиедестал в Рим до "Вила Боргезе"

.
Утре премиерът Бойко Борисов в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на италианската столица Джани Алемано ще смъкне платното на творбата, която ще се издига на площад "Торвалдсен", в близост до парка "Вила Боргезе" и Музея за модерно и съвременно изкуство.
 

Решението за издигането на паметник на патриарха на българската литература в италианската столица и откриването му в навечерието на 24 май бе взето през октомври миналата година, когато министър-председателят на Италия Силвио Берлускони беше на гости у нас.

Кметът на Рим Джани Алемано е дал разрешение, след като специална комисия на общината във Вечния град е обсъдила паметникът да бъде разположен на това престижно място. Затова и Алемано е сред специалните гости на събитието.

“Беше мъчителен труд. Но ще се радвам, ако този паметник се хареса. Всичко е много интимно”, сподели неговият автор  - известният български скулптор проф. Величко Минеков, цитиран от "24 часа".

Премиерът Борисов води в Рим официална делегация, която на 22 май ще е на аудиенция при папа Бенедикт ХVI.

За Вечния град ще пътуват министърът без портфейл проф. Божидар Димитров, министърът на културата Вежди Рашидов, кметицата на София Йорданка Фандъкова, лидерът на ДСБ Иван Костов, левият депутат Петър Курумбашев, композиторът Стефан Димитров и художникът Захари Каменов.

Светият синод ще бъде представен от “външния си министър” - Видинския митрополит Дометиан.

Паметникът на патриарха на българската литература Иван Вазов е изработен от бронз и е висок 2,60 метра, а постаментът е 2,20 метра. Средствата за него са дарени от бизнесменът Божидар Петракиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5240 |13.05.2010 Премиерът открива паметник на дядо Вазов в Рим . | |30.11.-0001 Вазов, Ботев и Дебелянов - изпитното трио за кандидат-студентите . | |30.11.-0001 С Дядо Вазов за даскалите по време на стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads