Реклама / Ads
2| 6163 |15.09.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Вдигат мемориал като Шипка в Украйна

.
Мемориал на българите опълченци от Бесарабия ще бъде построен в Украйна с пари, дарени от Народното събрание. Това обеща парламентарната шефка Цецка Цачева по време на визитата си в Одеса вчера.
 

Паметникът ще е умалено копие на този в Шипка, с височина 11 метра и оръдия отстрани. Размерът на сумата, която депутатите могат да заделят, ще бъде обсъден на председателски съвет на НС още идната седмица.

По първоначални разчети за изграждането му са нужни 100 хиляди евро, от които 27 000 вече са събрани, съобщи Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна, която е инициатор на идеята. Плановете са украинската Шипка да бъде открита на 3 март 2012 г.

Мемориалът ще бъде издигнат в градската градина в Болград срещу Свято-Николската църква, която е построена в средата на XIX век от български преселници. На него ще бъдат изписани имената на 210 опълченци, които са официално документирани от общо повече от 1000 бесарабски българи, участвали в паметните събитие.

По време на срещата на Цачева с шефа на местния областен съвет Николай Скорик е било договорено още да се възродят отношенията на Одеса с Варна и Русе.

Обединихме се около необходимостта за падане изобщо на визовия режим, а докато това се случи, може да бъде облекчена процедурата по издаването на визите и да бъдат намалени таксите, заяви Цецка Цачева. И допълни, че българското правителство вече работи по този въпрос.

Няма драма с българския културен център в Одеса и този въпрос бе изяснен при визитата на министър Божидар Димитров, каза още парламентарната шефка. „Нещата се развиват добре, така че българите ще ползват този център и занапред”, категорична бе тя.

Цачева разговаря още с губернатора на Одеска област Едуард Матвийчук и с кмета Едуард Гурвиц. По-късно вчера тя се срещна с българската общност, а вечерта откри изложба „Епохата на цар Фердинанд”, посветена на 100-годишнината на консулството ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7698 |22.06.2010 Светлин Русев откри изложба-мемориал на Катин . 1| 9018 |21.05.2010 Украйна чества Деня на Кирил и Методий . 1| 19856 |22.02.2009 Приключи националната изложба “Карикатура” на “Шипка” 6 . 6| 34356 |23.08.2008 Шипка в картини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads