Реклама / Ads
9| 7212 |05.05.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Вдигат парите за театрите, за актьорите - не

.
„Нямам право да ви кажа колко в момента е заплатата на един актьор, но повярвайте ми - така наречените млади хора не биха се съгласили да работят на тази заплата, на която работят актьорите в Народния театър с 40-годишна практика.”
 

Това коментира актьорът Мариус Донкин от Народния театър пред бТВ по повод новината, че от този месец Министерството на културата увеличава субсидията за всеки продаден билет. Най-висока е субсидията за Народния театър - срещу 1 продаден билет за постановка, като този от 8 лева, театърът вече ще получава от Министерството на културата 27 лева, а не както до сега 20 лв.

Не такава е ситуацията за останалите театри от страната - при тях увеличението ще е минимално, едва с 1 лев. И така срещу продаден билет те ще получават 13,50 лв.

Според разчетите на ръководството, с увеличената субсидия ще влязат близо 700 хиляди лева в бюджета на театъра. Парите ще отидат за нови постановки, но не и за по-високи заплати.

„Те ще имат по-добра сценография, жива музика, която ние отдавна мечтаем да имаме - свой оркестър”, каза директорът на Народния театър Павел Васев.

„Реално в момента им се дават повече пари и повече възможности, но за сметка на това ние искаме от тях повече отговорност и повече публика”, допълва Васил Василев, зам.-министър на културата.

Частните театри са недоволни от финансирането на министерството - определят го като дискриминационно. Театър "Кредо" изнася по три представления седмично. Сред постановките са успешните "Шинел" и "Какво направи дядо".

„Освен държавен, има частен сектор в изкуството и в театъра, и много интересни неща се случват от хора, които не са на сцената на държавен театър”, коментира актрисата Нина Димитрова, актриса.

Новата реформа ще доведе повече зрители в театрите. От министерството прогнозира ръст от близо 20%, или иначе казано над 1 милион лева от продадени билети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6684 |05.02.2014 Вдигат паметник на Самуил в Кресна . 31| 11647 |08.05.2011 Хр. Друмев: Вежди, на колене те моля, не давай парите на НДК да изчезнат! . 1| 5274 |06.04.2011 Вдигат паметник на Качински край Смоленск . 5| 5931 |18.01.2011 Дянков отряза парите за кино?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads