Реклама / Ads
3| 6443 |22.02.2010 АРТ ДЖУНГЛА

"Войната е опиат" с 6 награди БАФТА

.
Катрин Бигълоу и колегите й с наградите БАФТА Източник: Ройтерс
"Войната е опиат" триумфира на церемонията на Британската филмова академия (БАФТА) вчера вечерта, като спечели общо шест награди, между които за най-добър филм и за най-добър режисьор на Катрин Бигълоу.
 

Посветената на войната в Ирак драма надделя в яростна конкуренция с абсолютния хит "Аватар", режисиран от бившия съпруг на Бигълоу - Джеймс Камерън, и с британския "Образование" на Лоне Шерфиг - и трите филма имаха 8 номинации. ”Войната е опиат” отмъкна наградите и за оригинален сценарий, камера, монтаж и звук по време на церемонията в Кралската опера в Лондон. Приемайки наградата за най-добър режисьор, Бигълоу заяви: "Каква чест, особено да си в тази зала, пълна с толкова много талантливи хора, на които съм се възхищавала и са ме вдъхновявали десетилетия наред".

"Аватар" все пак получи наградата за специални визуални ефекти и за най-добър дизайн, а двата филма се състезаваха за топ наградата на вечерта - най-добър филм. Колин Фърт успя да победи Джеф Бриджис, Джордж Клуни, Джеръми Ренър и Анди Съркис, като спечели наградата за най-добър актьор, за участието си в режисьорския дебют на Том Форд - "Самотен човек". Кери Мълиган стана най-добра актриса за ролята си във филма "Образование", като триумфира пред актрисите Мерил Стрийп, Одри Туту, Сирша Ронан и Габъри Сидибе. Мълиган беше шокирана при получаването на наградата си, като посочи: "Не очаквах това като цяло, така че просто не знам какво да кажа. Благодаря ви много, БАФТА", посочи актрисата.

Кристоф Валц спечели наградата за най-добър поддържащ актьор за ролята си в "Безславните копелета" на Куентин Тарантино, а Моник бе избрана за най-добра поддържаща актриса за участието й в "Прешъс". Звездата от "Здрач" - Кристен Стюарт, взе наградата за „Оранжева изгряваща звезда“, единствената, която се гласува от публиката, а британската актриса Ванеса Редгрейв получи наградата за цялостно творчество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5628 |08.12.2009 Балкански награди за музика връчва наша ТВ . 1| 5742 |29.11.2009 Български филм грабна 2 награди в Италия . 1| 7222 |28.06.2009 Раздадоха наградите на 31-ия кинофест в Москва . 2| 7165 |25.05.2009 Насилието обра наградите в Кан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads