Реклама / Ads
3| 7427 |08.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

"Войната е опиат” отнесе 6 Оскар-а

.
Така бе облечена Катрин Бигълоу на приключилата тази сутрин церемония по раздаване на Оскар
Катрин Бигълоу стана първата жена в историята на киното, спечелила "Оскар" за най-добър режисьор за военната драма "Войната е опиат", съобщиха световните агенции.
 
Преди "Оскар"-а на Бигълоу бяха присъдени наградата за режисура на Американската гилдия на режисьорите и съответната награда БАФТА.

Истински обрат се случи в Холивуд - Бигълоу измести бившият си съпруг - режисьорът на „Аватар" Джеймс Камерън. На 82-та церемония по раздаване на престижните награди, “Войната е опиат” получи и наградата за най-добър филм, за най-добър оригинален сценарий и за най-добър монтаж.


След получаването на "Оскар", Бигълоу нарече моментът - "момент на живота си". "Бих искала да посветя тази награда на жените и мъжете в армията, които рискуват живота си в базите в Ирак и Афганистан и в целия свят" каза Бигълоу.

Мартин Скорсезе, Камерън и Тарантино прогнозираха, че отличието ще бъде връчено именно на нея. Бигълоу е едва четвъртата жена, номинирана за "Оскар" за най-добър режисьор след София Копола за "Изгубени в превода" (2003), Джейн Кемпиън за "Пианото" (1993) и Лина Вертмюлер за "Седем красавици" (1975).

В надпреварата за режисьорски "Оскар"-а Бигълоу успя да се пребори с бившия си съпруг Джеймс Камерън, Куентин Трантино, Лий Даниълс и Джейсн Райтман.

Бигълоу е родена на 27.11. 1951 г. в Сан Карло, Калифорния. Преди да се ориентира към света на киното, тя е талантлива художничка и следва две години в Института за изкуства в Сан Франциско. 20- годинишна, Катрин получава стипендия за независимата изследователска програма на музея "Уитни" в Ню Йорк. Наема си ателие, в което рисува и чака творбите й да бъдат оценени от капацитети като Ричард Сера, Робърт Раушенбърг и Сюзън Зонтаг. По-късно получава диплома от Колумбийския филмов институт. Тя членува също в британската авангардна група "Изкуство и език".

Бигълоу, която е висока 1.82м е работила за кратко като модел (в реклама на Gap) и като актриса (в ироничната феминистка фантазия на Лизи Бордън "Born in Flames" (1983). По-интересното е, обаче че успява да си изгради репутация на интелектуалка.

Бигълоу дебютира като режисьор с късометражната лента "The Set-Up" (1978). Заснела е филма за рокери "The Loveless" (1982), вампирския филм "Near Dark" (1987), криминалната драма "Синя стомана" (1989), филма за сърфисти "Критична точка" (1991) с Киану Рийвс, фантастичния трилър "Странни дни" (1995) с Ралф Файнс.

Бигълоу се омъжва за режисьора Джеймс Камерън през 1989. Двамата се развеждат през 1991 г., но и след това продължават да работят заедно.

През 2000 г. по екраните излиза нейният филм "The Weight of Water", а две години по-късно - хита "К-19" с Харисън Форд и Лиъм Нийсън. "Войната е опиат" несъмнено й отрежда място сред най-нашумелите режисьори в момента.



Шест от престижните статуетки отидоха при "Войната е опиат"


Сандра Бълок - любимката на публиката, спечели "Оскар" за ролята на Лий Ан Туохи в "Сляпата страна", съобщиха световните агенции. Само ден преди това тя бе отличена и с антинаградата "Златна малинка" за "Всичко за Стив". Така Сандра Бълок стана първата звезда, която спечели наградите за най-лоша и за най-добра актриса в рамките само на една седмица.

Джеф Бриджис получи "Оскар" за най-добър актьор за великолепното си превъплъщение в образа на залязващия кънтри певец Бед Блейк във филма "Лудо сърце" на режисьора Скот Купър
. Неговият герой обобщава архетипа на поп културата, твърдят критиците.

Кристоф Валц получи награда "Оскар" за най-добра мъжка поддържаща роля във филма на режисьора Куентин Тарантино "Гадни копилета".

Моник спечели награда "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля във филма "Прешъс".
Тъмнокожата актриса, позната на публиката предимно от леки комедии, влиза в ролята на майка-насилник. Тя бе смятана за фаворит в категорията си, в която се конкурираше с Пенелопе Крус за ролята й в "Девет", Вера Фармига и Ана Кендрик за "Високо в небето" и Маги Гиленхал за "Лудо сърце".

Аржентинският филм "Тайната на техните очи" на Хуан Кампанела получи "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, съобщи Асошиейтед прес.

Филмът на Кампанела бе предпочетен пред израелския филм "Аджами" на Скандар Копти и Ярон Шани, френският "Пророк" на Жак Одиар, перуанския "Млякото на скръбта" на Клаудия Льоса и германския "Бялата лента" на Михаел Ханеке.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11758 |05.03.2010 “Войната е опиат” срещу “Аватар” – развръзката наближава . 0| 7345 |27.02.2010 Филмът "Прешъс" отнесе 6 награди "Имидж" . 3| 6444 |22.02.2010 "Войната е опиат" с 6 награди БАФТА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads