Реклама / Ads
0| 4892 |08.10.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Започва "Деня на европейското арт кино"

.
Тази неделя у нас ще се проведе първият „Ден на европейското арт кино”. Почитателите на седмото изкуство ще могат да видят пет специално подбрани заглавия в столичния Дом на киното.
 
Международната конфедерация на арт кината събира над 1000 европейски киносалона, за да представят богата филмова програма. Амбицията е Денят на европейското арт кино да се отбелязва всяка година. Това е и мотивацията на един от патроните на проекта, немският режисьор Марен Аде. Нейният най-нов филм „Тони Ердман" беше номиниран за „Златна Палма" в Кан 2016 и получи наградата на ФИПРЕССИ.

"Тя казва, че без съмнение от всички начини да се гледа кино, тъй като то може да се гледа и онлайн, може да се гледа и на таблет вече. Но да се гледа на голям екран е най-чувствителното, най-истинското, най-интимното кино преживяване и ние искаме да сме посланици на тази идея в България", коментира пред БНТ Христо Христозов - София филм фест.

Сред останалите патрони са Изабел Юпер и носителят на Оскар Стивън Фриърс. У нас събитието започва с премиерната прожекция на анимацията „Овца или вълк", озвучена на български език с гласовете на Михаела Филева, Рафи Бохосян и Ненчо Балабанов. Обедният филм ще е на един от любимците на българската публика Фатих Акин с неговия „Храна за душата". Програмата продължава с още една анимация - „Град Паника".

Българското предложение е филмът „Жажда", дебютен за режисьора Светла Цоцоркова, който наскоро получи номинация за „Европейско откритие" на Европейската филмова академия. Зрителите ще могат да се срещнат лично с гости от екипа на филма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5686 |03.09.2016 Започва Есенният салон на изкуствата в Пловдив . 0| 5446 |14.05.2016 В Стралджа започва ”Мараш пее” . 9| 7069 |11.09.2015 Румен Леонидов започва "СЪботаж" по "Хоризонт"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads