Реклама / Ads
22| 10571 |23.07.2012 АРТ ДЖУНГЛА

З. Здравески, българинът от Македония, представи потресаващата си история

.
Ужасна, отвратителна история, която не просто разтърсва, стряска и буди заспалата ни национална съвест.
 

Документалната книга на Здравко Здравески „Аз, българинът от Македония” беше представена в началото на отминалите почивни дни в Бургас.

„Аз, българинът от Македония” е разказ от първа ръка, какво може да се случи на човек ако пее български патриотични песни и прояви смелостта да се нарече българин в съседна, братска, ‘наша’ Македония. Книгата е създадена по записките на своя автор, Здравко Здравески, един българин от Прилеп, Македония. Тя представя българската драма в тези бивши изконни наши земи през призмата на затворнически дневник, каза поетът Румен Леонидов, който представи книгата. Там Здравко попада с нагласени фалшиви обвинения, но всъщност заради своите български самосъзнание и душа, заради своята борба за правата на българското население в Македония. Една държава, в която и през 21 век, да се наречеш ‘българин’ е недопустимо и се счита за престъпление пред режима. Напук на Паисий, историята и истината. Здравески рисува картината на една Родина-мащеха, принудила сина си да избяга в другото Отечество. С фалшив паспорт. След побой, репресия, заплахи, опити за убийство. За да напише своята история. За нас. Да знаем. Какво е да си българин. В Македония, обяснява Леонидов.

 

Напомняме, че авторът, Здравко Здравески, е роден през 1964 г. в Прилеп, Македония. От дете осъзнава българския си произход и активно участва във възстановяването на ВМРО. През 1998 г., при правителството на Любчо Георгиевски, постъпва на работа в МВР. Той е един от основателите на спецчастите „Лъвове“, където е назначен за командир на бойна единица и взима участие във войната срещу албанските терористи в Македония. След 2003 г., когато пада правителството на ВМРО-ДПНМЕ, е преследван, арестуван и пребиван в мазетата на полицията, а семейството му е подложено на заплахи и репресии. След скалъпено обвинение и фарсов съдебен процес го вкарват в затвора, но не като политически затворник, а като криминален престъпник.

 

Това е ужасна, отвратителна история, която не просто разтърсва, стряска и буди заспалата ни национална съвест: тя разбива, размества, сгромолясва, продънва, разцепва с потресаваща сила всички пластове на съзнанието ни, всичките ни представи за това що е съвременна цивилизованост, що е това да бъдеш българин в най-братската страна на България, наречена Република Македония... Книгата е за всички, които могат да издържат в ръцете си две шепи жив огън, две шепи топла кръв, две шепи детски сълзи, казва Р. Леонидов.

 

„Аз, българинът от Македония” е нашият отговор на пропагандния филм „Трето полувреме” - зле прочетената история срещу зловещата днешност на българите оттатък Осогово. Пречупеният сърп и чук срещу Пречупеният кръст. Отродяването и братоубийството, заедно със сърбоманския кретенизъм на „античните” македонисти. Първата абсолютно документална и свидетелска изповед от десетилетия насам на един българин, за геноцида срещу нашата памет и народност в западните предели на землището ни, е заключението на поета Румен Леонидов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 16008 |17.07.2012 ЕП ще пише и на кирилица; остава да я нарече "българската азбука" . 5| 9559 |14.07.2012 Уникално откритие направиха археолози у нас . 5| 9843 |13.07.2012 Днешните ни певци били пискуни . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads