Реклама / Ads
17| 9140 |21.06.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

100 лева глоба за кмет, ощетил държавата с половин милион

.
Венцислав Ванков
Имотите на кмета на Ружинци са като на местен феодал
 
Знаете ли колко получава един кмет? 1000 лева. При това положение човек се пита как така за мандат-два кметовете стават милионери и уреждат цялата си рода до девето коляно да забогатее. Още в началото на мандата си през 2004-а Венцислав Ванков си купува къща в Банкя с двор, на пазарна цена не по-малко от 100 000 лева. За да не бие на очи - на името на 19-годишния си син Тома. Буквално дни след покупката на този имот в един ден таткото купува два имота – апартамент и тавански етаж - пак в Банкя, но на друг адрес. Всеки свой мандат кметът ознаменувал с нова покупка.

През 2008-а се обзавел и с апартамент в София – в кв. „Надежда”. Немалка площ – 83 квадрата, за сумата 162 610 лева. Кметът Ванков придобил още сградата на старата машино-тракторна станция в с. Дреновец и мелницата на селото, която превърнал във вила. Затворил зад дуварите й и части общинска земя, а също и собствен електрически стълб в двора. В отговор на жалба от граждани обаче РДНСК отговорила, че нямало нищо незаконно. Списъкът с имотите на селския кмет може да съперничи само на някой руски княз от времето на Тургенев. Оказва се, че от 2007-а Ванков има още 23 дка нива в Шуговец, поземлен имот с масивно жилище от 144 кв. м. и паянтова сграда от 54 кв. м към него в с. Бело поле. Всъщност имотите му в това село са два. В годината, когато купува недвижимите обекти в Банкя, Ванков се сдобил и с огромен поземлен имот от 2 745 кв. м в с. Бело поле, плюс две жилища и гараж на обща площ около 80 кв. м. И всичко това накуп - за ...2730 лева! Списъкът не спира дотук. Ванков продължил шеметно с „шопинга”.

Продължил да купува по два имота на ден Купил си имот със сграда във Видин и същия ден – и апартамент в града – 78 квадрата в жк. „Бонония”, за близо 50 000 лв. Покупката не била за изпускане. Пет тома дела в прокуратурата стигат до „зашеметяваща” глоба от 100 лева. Такъв е резултатът от разследването на кмета. За произхода на парите, с които пазарувал като обезумял имоти, отговорял, че са му от .... секретарката. Никой обаче не попитал въпросната секретарка Гинка Генова откъде пък тя има толкова пари. По време на разследването се установява, че част от средствата са източени по линия на борба с бедствията и авариите. От тях 52 191 лева кметът отчел като разход за изграждането на отводнителен канал от снеготопенето в с. Бело поле, но и до ден-днешен никой от хората в селото не го е виждал.

Всъщност въпросното „съоръжение” съществува в умален вид и повече наподобява „макет на вада”, както се шегуват селяните. За изпълнител на „проекта” пак еднолично кметът избрал едноличен търговец – ЕТ “Христо Петров-91” от с. Хърлец, Врачанско. Цитираните по-горе 52 000 лева били приведени по сметката на този търговец, но строителство не последвало, а самата фирма отдавна е заличена от търговския регистър. Подобна е историята и с външното боядисване на киносалона в с. Дреновец, което според кмета струвало 120 000 лева. На пръв поглед се вижда от келите, че също като във вица, боята е избягала, защото "мечката е била отвързана". Едва ли такава сума ще струва дори пребоядисването на парламента, но дето е речено – „има ли документи, значи е законно”. Кметска далавера придошла и по линия на парите, отпуснати за изкопи на общинска кариера, разработвана от „Щрабаг”. 148 000 лева Ванков оправдал като „щети” от добив на баластра по договор, сключен от него през 2005 г. Пак еднолично, без решение на общинския съвет и без конкурс за концесия. Както е известно, главният път Е-79 Видин-Монтана се прочу като „пътен кратер”, след като по него зейнаха дупки с различен размер, а в асфалта се образуваха коловози – сигурен белег, че яко е „спестявано” от материалите.

Ружинският кмет и досега минава между капките, въпреки че золумите му са видими. Смелостта на хора като него идва от влиятелни приятелски кръгове зад гърба. Например обръч от фирми, близки до ексдепутат, му възложили поръчки на стойност 358 258 лева с ДДС, които му били дадени за „провеждане на превантивни мероприятия по осигуряване на проводимост на речното легло на р. Лом в границите на селата Дреновец, Бело поле и Ружинци”. Ванков възлага поръчката на подизпълнители – три фирми от Мездра, които се оказали собственост на едно лице - Георги Костов и „Хидротекс”.
Кметът: Атаката срещу мен е политическа!

опитва се да манкира Ванков, макар никой да не е наясно от коя партия е всъщност. Печели изборите за първи мандат като човек на ДПС, след като група роми му издигат кандидатурата. При следващите местни избори е издигнат от БСП. В селата около Ружинци се шушука, че по време и на двата си мандата лобира сред социално слаби ромски семейства и по този начин се надява на успешен трети мандат. Обществена тайна било, че в първите избори участвал и с фалшива регистрация, като набързо се представил за живущ в с. Бело поле. Служителка, която публично обърнала внимание на това, била уволнена от него още първия ден, в който седнал на кметския стол. Преди това я заплашил: Кача ли се по стълбите, ти слизаш! За отмъстителността на Ванков се говорят легенди. Една от жертвите му бил един от джипитата с 20 годишна практика в Ружинци – д-р Благой Славчев. Човекът станал неудобен като жалбоподател срещу Ванков.

За да си отмъсти, кметът за начало прекратил договора на доктора за сграда-медицински пункт, а после се опитал да го лиши и от пациенти – чрез множество интриги. Друга жертва на кмета станала дъщерята на кметицата на съседно село, която в качеството си на адвокат, който представлява родителите си, се опълчила срещу Ванков. Хората в Ружинци говорят, че е много вероятно именно кметът да е поръчал да подпалят колата на юристката Яничка Методиева пред блока й в кв. „Надежда” в София. „Торнадо” се поинтересува и разбра, че Методиева е адвокат с авторитет, профилиран в дела за изчезнали деца и социално слаби хора. Тя поема от самото начало делата по случая със Съвестин – изчезналият син на Тодор Деянов, и представлява родителите на мъртвото момченце аутист Веско. Но това е друга тема. Потърсихме г-жа Методиева да я питаме вярно ли е, че Ванков е опожарил колата й. Тя не отрече, че колата й е изгоряла като факла, веднага след като внесла жалбата срещу него. Всъщност – на рождения ден на майка й.

Нещо като „подарък” за предупреждение. Но, разбира се, като юрист г-жа Методиева съзнавала, че това съмнение не може да се докаже в съда, а и да се докаже, не било наказуемо. В момента Методиева и нейното семейство, което от години било атакувано с всякакви клевети от Ванков, чака справедливост от Апелативна прокуратура, където обжалва решение на зам. окръжния прокурор в ОП – Видин – Владислав Влашев. През м. февруари т.г. с неговия подпис е издадено постановление за частично прекратяване на наказателното производство срещу Ванков. Дамата не пожела да говори повече, но не отрече, че въпросният Ванков очевидно ползва протекциите, както на бизнесмени и силови групировки, така и на магистрати – нейни колеги, за съжаление. Всъщност „Торнадо” се добра до информацията, че Ванков от доста години бил протеже на ген. Михо Михов и дори парадирал с близкото си приятелство с него.

Съселяни на кмета подозират, че с протекциите на „големите хора от София”, когато депутати внасят предложение в Народното събрание да се въведе ценз висше образование за кметовете, Венков набързо се снабдил с фалшива тапия и се похвалил тук-там из селото с нея. Предвидливо обаче не я депонирал официално, защото и бездруго не му потрябвала – предложението отпаднало. Личният живот на ружинския кмет се оказва не по-малко атрактивен Той има син от единствения си пръв официален брак – въпросният Тома с къщата в Банкя, и още двама сина – от други две различни жени, които признал за свои деца. В момента живеел на семейни начала с четвърта жена, а според хората в Ружинци – имал отношения „по-така” и с въпросната си секретарка. Ванков често ползвал секретарката Гинка и за да си разчиства сметките с някои от враговете си. Например сигналът срещу д-р Благой Славчев бил написан от нея. Когато го разследва прокуратурата и го отстраняват от длъжност през 2010-та, самонадеяният Ванков тръбял навсякъде, че е в „отпуск”. Както се вижда, странни птици се кандидатират за кметове у нас, а по-неприятното е, че успяват да се задържат на столовете си пожизнено.

Еми Мариянска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6928 |16.06.2011 Непротивоезиконствувате лствувайте! . 51| 7484 |14.06.2011 Вместо Стависки, СГС осъди безпомощната Мануела . 10| 7882 |07.06.2011 Пластмасов Ботев Made in China стряска Калофер . 44| 8257 |05.06.2011 К. Сидерова: Дърпат ни депутати, за да отцепят от субсидията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads