Реклама / Ads
2| 9355 |06.01.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

5 фирми, загубили милиони, подозирани за побоя на Порожанов

.
Шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов (в центъра) бе пребит, за да започне да дава проекти на неизвестен засега агропроизводител.
Разпитват 18 служители на фонд "Земеделие", за да открият мотивите
 
5 фирми са заподозрени, че са поръчали побоя над шефа на фонд „Земеделие” Румен Порожанов. Кръгът от собственици се стеснил, след като полицаите разпитали общо 18 служители на фонда. Половината от тях са шефове на дирекции и на комисии, които са отпускали средствата по различните европейски земеделски програми. „Не става дума за зърнопроизводител, който току-що е разбрал, че са му намалени засетите площи, които се субсидират с европейски пари”, заявиха висши шефове в СДВР. Това бе най-логичната причина, след като на 15 декември в базата данни на земеделското министерство са интегрирани новозаснети карти на земеделските земи. Това наложило корекция на декларираните досега площи, върху които се изплащали европейските субсидии. „Някои наистина са изпищели от намалените плащания заради корекциите, но смятаме, че мотивът за побоя над Порожанов е различен”, твърдят от СДВР.

Разследващите се насочили към няколко стари случаи, в които на големи производители и собственици на земя е отказана европейска субсидия. Това е станало по времето, когато шеф е била Калина Илиева, твърдят запознати. Впоследствие отхвърлената фирма завела дело в Софийския административен съд. Юристите на фонд „Земеделие”, които в момента следят над 200 заведени дела на недоволни производители, подходили чиновнически и не вникнали в казуса. Така фирмата спечелила на първа инстанция. След идването на Порожанов през март тази година като шеф на фонда нещата взели обрат и фирмата загубила на втората съдебна  инстанция. Шефовете на фирмата на няколко пъти се срещали с Порожанов и на пръв поглед получили уговорката фондът да не се напъва да спечели делото. В последния момент обаче видели, че с мотивите на юристите са на път да загубят делото и във Върховния административен съд. „За да спечелят делото във ВАС е трябвало да дадат около половин милион лева за подкупи

Не е тайна, че делата във ВАС се печелят срещу твърда комисиона от 10 на сто от иска”, твърдят запознати. Фирмаджиите обаче решили да не влагат повече пари в битката за изгубените милиони и да насочат усилията си в бъдещи проекти. "Нападението над Порожанов е знак да бъде добре настроен към тази фирма и да дава зелена светлина при техни бъдещи проекти”, смятат разследващите. Според полицаите шефът на фонд "Земеделие" е бит много професионално. Побоят е бил предварително планиран. „Подготовката е траяла поне две седмици. Първоначално престъпниците са блокирали системата за автоматично отваряне на входната врата. След това са се сдобили с ключ. Подозираме и близки връзки между някои от живеещите с нападателите”, твърдят полицаите. Няколко дни двамата нападатели изчаквали Порожанов в автомобил, но не успявали да случат на сгоден момент за побоя. Затова накрая решили да го атакуват вътре във входа.

На 29 декември около 18,30 ч. те застанали в засада в ниша в близост до асансьорната врата. Трети човек им се обадил, когато видял Порожанов да се връща от работа, носейки две бутилки минерална вода. Когато шефът на фонда „Земеделие” затворил вратата зад себе си, двамата го нападнали и започнали да го млатят по главата с метални боксове. След това го натикали в асансьора и продължили да го бият. Накрая му казали – „Оттук нататък внимавай, следващия път ще чупим ръце и крака”. Нападателите били облечени в камуфлажни дрехи най-вероятно ловни костюми. Това бил професионален похват, когато някой иска да бъде трудно разпознат. „Облечи униформа и никой няма да открие белег, по който да те разпознае”, гласи старо правило в полицейските среди. Затова разследващите смятат, че нападателите са най-вероятно бивши служители на МВР, които познават в детайли методиката на разследване на подобни нападения.

Веднага след нападението Румен Порожанов е настанен във ВМА, но е изписан на следващия ден. Неврохирурзите не са установили наранявания на мозъка. На практика Порожанов има загуба на памет и не си спомня моменти от нападението. Все пак той успял да опише единия от нападателите като по-нисък, набит, с кафяви очи и дебели вежди. Тепърва разследващите ще се опитат да изготвят портрет на единия от нападателите. Засега е рано да се очакват арести, по-лесно ще стигнем до изпълнителите през поръчителите. Затова полицаите проверяват мобилните телефони на собствениците и служителите на заподозрените фирми. Ровят около фирма, чакаща 6 млн. европари Най-видим е мотивът на новозагорската фирма "Агро фриго", която чака от фонд „Земеделие” 6,3 млн. за построено рибно тържище. Фирмата все още чака милионите, след като е спечелила дело във Върховния административен съд. В сумата влизат и лихви за 717 000 лв.

Фирмата кандидатства по мярка "Пазари на едро" на САПАРД през 2006 г. за пазар на селскостопанските производители на плодове, зеленчуци, риба и цветя в Нова Загора. През август 2006 г. от фонда й отказват помощ с мотива, че проектът не съответства на критериите за финансиране по мярката. 2 години по-късно "Агро фриго" печели дело в Софийския административен съд. След това печели и във Върховния съд с докладчик Венета Марковска. Фирмата "Агро фриго" е собственост на сейшелската офшорка "Кушер лимитед" и на „Гленком”.

Иван Димитров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9928 |04.01.2012 Монтерейци обсъждат медийното отразяване на кръга на първата си сбирка . 4| 6668 |25.12.2011 Над 50 дни мълчание за отвлечената Мирослава . 7| 10848 |22.12.2011 Заради 800 лв. и четири чаши с уиски Сираци завихриха гей скандал с владици . 3| 6253 |21.12.2011 Гадост: Тв водещи ядоха собствените си мръвки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads