Реклама / Ads
25| 9969 |04.01.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Монтерейци обсъждат медийното отразяване на кръга на първата си сбирка

.
Такова е мотото на първата сбирка на монтерейци през новата 2012 година на 3 януари.
 
Не очакват гости, но са вежливи и джентълмени, както винаги  Посрещат екипа на „Торнадо” с усмивки, пълни чаши и благопожелания.




„Както виждате, не сме осигурени откъм подслушване, но не се и смущаваме, защото няма какво да крием, а просто си говорим за нещата от живота. Съставът на „кръга” се променя, идват нови хора, други си отиват, няма пълно покритие, нямаме членски карти и парични вноски. Забавляваме се с това, което се пише за нас в медиите и най-вече в т. нар. „жълти вестници”. С тези думи ни въвежда в обстановката един от основателите на кръга „Монтерей” Виктор Вълков, бивш министър на външните работи и дългогодишен дипломат.

Той и другарите му са обезпокоени от лошата информираност на някои журналисти, които повтарят ли повтарят, че Ангел Стойчев е един от собствениците на заведението. Те обаче признават, че истинският собственик – Кольо Костов, го е предоставил за стопанисване на зет си. Това са си техни семейни и бизнес решения, ние не се месим в тях, категорични са монтерейци. Питаме кои медийни истории за кръга и членовете му най-много ги развеселяват. Тук-там се пише, че заведението се посещава от бизнесмена Румен Гайтански, известен с прозвището Вълка.

Вълка никога не е стъпвал в „Монтерей” Освен ако не се е дегизирал като Червената шапчица и не сме го познали, но едва ли... - шегуват се зевзеците, известни с митовете, че назначват и уволняват министри, че когато поискат, могат да разклатят държавата и прочие богатирски легенди. Стопроцентов мит е и това, че тук се водят някакви тайни разговори, че се сътворяват завери. „Говорителят” на кръга Виктор Вълков широко показва с ръка пълните маси в ресторанта. Как си представяте тук да се вършат каквито й да било секретни операции. Често в медиите се споменава като постоянен участник в дискусиите в „Монтерей” (от лятото е „Модера”) ген. Иван Чобанов, бившият шеф на НСС – контраразузнаването. „Няма такова нещо.

Чобанов идва точно по веднъж на три години” - категорични са участниците в първата за тази година сбирка. „Ние сме хора, които се събират, без да имат определен списък от членове. Понякога се местим и в друго заведение за разнообразие. Иначе, откакто свърши ремонтът в „Модера”, сме тук, защото такава е традицията. Когато обаче отидем другаде, за да сменим малко обстановката, и там ни се радват. Няма никакви мистерии. Смешно ми е, като се лепят към кръга имена на хора, които нямат нищо общо нито със заведението, нито с някого от нас. Бях се договорил с някои шефове на вестници, ако искат да пишат някакви неща за групата ни, поне да ме питат, за да няма откровени глупости.

Тука идват главно бивши дипломати, външнотърговски служители, има и хора, свързани със службите, в което няма нищо лошо. Няма някакви специални изисквания, но сме хора със сродни интереси и възприятия към живота”, категоричен е Виктор Вълков. Основната причина ресторантът да бъде избран за място на срещите е повече от проста: повечето „членове” живеят в квартала. Бившият външен министър и шеф от разузнаването ген. Любен Гоцев например трябва само да пресече улицата и е в заведението Същото важи и за други от групата. Това е тяхното място за общуване, както навремето е била кварталната кръчма.

На въпрос на „Торнадо и Фрог Нюз“ дали от кръга „Монтерей” са правителството в сянка, което клати държавата и сменя министри, Виктор Вълков отговори, че политическите теми не са приоритетни в техните дискусии. Били им скучни.  „Както може да се види, сме предимно мъжко общество и независимо от това, че повечето сме на достолепна възраст, понякога си говорим за жени”, увери напълно сериозно той. Бившият дипломат Владимир Москов вметва в разговора, че те не могат да влияят на българската политика, но имат визията къде може да се влияе и ако има приемственост – могат да помогнат. „Но естествено, че нея я няма. Никой не ни търси за нищо: нито за съвет, нито за мнение. Защо да се натискаме сами? Ние бяхме най-силните като влияние от Източна Европа в Северна Африка, Алжир, Мароко, Тунис, Египет и Судан, Сирия. Сега там текат сериозни процеси, но нека нашите наследници в министерството анализират и решават каква да е политиката ни към тези региони”, допълва той.

Виктор Вълков, бивш външен министър: Николай Младенов бърка с къщичката, ще му излезе солена
Наблюдаваме с интерес новите насоки на външната ни политика, доколкото, разбира се, ги има. Днес се шегувахме, например, на тема икономии от скъпоструващите обеди и вечери, както казва министърът на външните работи Николай Младенов. Разбираме, че за целта той предложил да се създаде една резиденция, в която всичко щяло да бъде много по-евтино. Имайки опит, който, считан по години и по брой на участия в подобни дискусии, значително надвишава неговия, мога да кажа, че това начинание няма да издържи на критика.

Тази къщичка, за която става дума, ще има градинка, а тя иска градинар. Къщичката иска почистване и поддържане, а обедите и вечерите, които ще се дават от време на време искат готвачи и съответен персонал. Тази резиденция трябва да се чисти, а не вярвам съпругата на министъра да обикаля с прахосмукачката. Ще се наложат също неминуеми разходи за ток, вода, отопление, охрана. Ако сложим една черта и изчислим всичко - дали ще излезе по-евтино от един обед или вечеря в скъп ресторант? Съмнявам се. Разбира се, има държави като Турция, в която има резиденция от много години. Но Турция все пак е с население от 70 млн. души и има силна икономика... така е там, но тук от подобна идея няма да се спести.

Който е ръководител и умува върху подобни идеи трябва да си дава сметка, че който и да е бил преди него, дори да не е бил гений, все е имал време да понаучи нещо и да обмисли подобни варианти. Както обикновено, времето ще покаже кой е бил прав. Хрумва ми още нещо: вече имаме президент Плевнелиев и министър Московски. Не е ли време да се обзаведем и с някой деец с фамилия Вашингтонски?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6693 |25.12.2011 Над 50 дни мълчание за отвлечената Мирослава . 7| 10897 |22.12.2011 Заради 800 лв. и четири чаши с уиски Сираци завихриха гей скандал с владици . 3| 6276 |21.12.2011 Гадост: Тв водещи ядоха собствените си мръвки . 10| 11653 |18.12.2011 Столичен аутлет пробутва скъпарски дрехи менте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads