Реклама / Ads
28| 10156 |13.02.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

В Деня на влюбените започва битката БКП срещу БСП

.
Последният съветник на Живков съди за измама пaртията на Сергей Станишев Само след седмица Софийски градски съд трябва да даде ход на едно от най-скандалните политически дела у нас след началото на прехода.
 
По ирония на съдбата в Деня на влюбените – 14 февруари, пред Темида един срещу друг трябва да застанат Съюзът на комунистите в България и БСП, за да решат спора - кой е истинският правоприемник на БКП и кой се легитимира в обществото с фалшива политическа самоличност. Това ще бъде поредният удар за партията на Сергей Станишев, който вече води груба лидерска битка с Георги Първанов и обръчите му. Юристи са категорични, че предстоящият съдебен дуел е прецедент не само за България, но и за всички източноевропейски държави.

Казусът е много прост, вече 22 години номенклатурата на „Позитано”20, която представлява БСП, действа в условия на измама, въвеждайки в заблуда и поддържайки заблуда спрямо избирателите, с цел да набави облаги и изгоди за себе си. Според нашето законодателство това е престъпление. Те се представят за наследници и правоприемници на БКП, твърдят, че партията им е столетница, а реално се вижда, че нямат нищо общо с комунистическите ценности и идеали и са просто една съсловна корпоративна партия, която защитава груповите интереси на един малък елит, а не общонародни. Така Костадин Чакърв, председател на ЦК на комунистите в България, и известен като последния съветник на Тодор Живков, мотивира съдебната претенция.

Другият аргумент на юристите е, че от 1948 г. до 1990 г. БСП няма надлежна съдебна регистрация, а само политическа. Тази ситуация се запазва и след демократичните промени. През  началото на 1990 г. въз основа на решение на 14-ия извънреден конгрес на БКП взимат решение да променят името, като проведат за това референдум. Но към този момент такава партия не е съществувала, защото не е била регистрирана, тоест не е налице правоприемство, а проведеният референдум е недействителен, твърди лидерът Чакъров. Освен това той е категоричен, че референдумът за промяна на името от БКП на БСП е проведен без ясни условия и правила, няма надлежна документация, данни за обработката на резултатите. Накрая пък само в едно съдебно заседание е допусната промяна по партидата на партията, като от БРП/к/ името е променено на БКП и веднага на БСП. Основание за трасформацията са именно резултатите от недействителния референдум. Тогава обаче водещи позиции, за да се случи всичко това, са имали Лилов, Луканов, Петър Младенов и тесен кръг номенклатура, които ясно са виждали възможност за грабеж и трансформиране на политическата власт в икономическа.

Реално претендиращите за истински комунисти започват битката срещу БСП още през март 2010 г., когато внасят първи иск в съда. По-късно магистратите поискали от тях доказателства и накрая стигнали до извода, че партията на Костадин Чакъров има правен интерес. Така се стигнало и до насрочване на първото съдебно заседание през другата седмица.
 Водим отрицателен установителен иск и ако съдът признае претенциите ни, БСП трябва да бъде задължена да заличи от всички свои програмни документи и текстове, че са наследници на БКП, а така също да бъде обявена за нищожна и регистрацията за промяна на името от  от БРП/к/ и БКП в БСП, формулират крайната си цел юристите на комунистите.
Истината е, че нямаме никакъв материален интерес, въпреки че искат да ни набутат в подобен капан.

Просто водим съдебен спор за марката. Не може да предлагаш и продаваш на избирателите лимонада, а да ги убеждаваш, че им даваш Кока-кола, обяснява ситуацията съветникът на Тато. Според него по този измамен начин 22 години БСП неоснователно завзема електорално, кадрово и историческо пространство, което принадлежи на БКП. Чакъров е категоричен, че съдебната им претенция не е насочена към редовите членове на БСП, а срещу политическата номенклатура на „Позитано”20.

БСП реално са дясна партия и нямат нищо общо с левия проект. Те не са алтернатива на ГЕРБ, а просто тяхна опозиция, която иска да направи уж по-добър капитализъм. Ръководството на тази партия непрекъснато мимикрира, пред бабите и дядовците на Бузлуджа казват, че вътрешно са си старите комунисти, а в Брюксел се кълнат в капитализма. Затова битката ще бъде юридическа, политическа и морална, предупреждава Чакъров. Той смята, че ръководствата на БСП трябва да носят отговорност за съсипването и разграбването на държавата през последните 22 години, за политическите чистки, които били пет пъти по-зловещи от извършеното от Хитлер по времето на Третия райх.

Морално ли е тази партия БСП да забрави какво е вършила след 1944 г., как е национализирала и отнемала собственост и е репресирала хора, а сега децата на тези активисти да се окажат новите икономически стопани на страната, пита Чакъров. По анализи на неговата партия от приватизацията и най-вече при правителството на Иван Костов 65% от стопанската мощ е преминала в ръцете на хора, свързани с днешната БСП. Така се появили и олигарсите.

Ако Георги Първанов наистина напира за лидерския пост в БСП и иска да бъде реформатор, да изведе партията на нови позиции, да кажат истината и да се разграничат от извършеното досега. Ние не искаме хиляди честни българи и комунисти да се отъждествяват с новата червена буржоазия и да носим отговорност за разграбването на икономиката, категорични са автентичните комунисти. Заради всички тези извращения електоратът на БСП се топи, защото нямат истинска социална и икономическа база. За ръководството на тази партия най-приляга руската дума „размазня”, тя олицетворява истинската им същност, коментира още Чакъров. Юридическият екип на комунистите обещава в аванс интересен съдебен процес. Подготвили са много неочаквана документация и факти, с които ще защитят тезите си. Чакъров пък е категоричен, че досега не е получавал заплахи за саморазправа от кръговете на „Позитано” и вярва, че ще има безпристрастен съдебен процес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7796 |10.02.2012 Борисов и Плевнелиев да върнат библейското равновесие в разузнаването . 29| 13002 |08.02.2012 Прокоба на 150 години дави с. Бисер . 52| 13519 |05.02.2012 Л. Георгиевски призна: България и Македония са най-близки въпреки илюзиите . 13| 7750 |05.02.2012 Внимание! Времето готви още изненади!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads