Реклама / Ads
16| 8252 |23.11.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Лъвският пай от парите за наука отиде в обръчи от странни фирми

.
Учените са скандализирани от безпардонен конфликт на интереси при провеждането на конкурсите за финансиране на проекти.
 

Обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор проф. Сергей Игнатов в момента е министър на образованието, ще получат милиони от Фонда за научни изследвания. Научната общност е скандализирана от пълната липса на прозрачност при провеждането на тазгодишната конкурсна сесия, при която за финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали) ще бъдат разпределени 14.8 млн. лв. Това са средствата, които държавата отделя от бюджета си, за да финансира приоритетни научни проекти. 

17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две. Те ще получат лъвския пай от общото финансиране - общо около 5 млн. лв. Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на фонда Рангел Гюров - преподавател в НБУ. 67 от проектите са на университети, институти и болници, а 11 на вузове в комбинация с фирми. 

Назначението на Рангел Гюров през март 2012 г. предизвика скандал и стигна до парламентарната комисия по образование. Причината е, че той беше назначен незаконно от министър Игнатов, тъй като няма хабилитация в България, каквото е нормативното изискване. Гюров се кичи с титлата "професор" и беше шеф на департамента "Науки за земята и околната среда". Професорската му титла е от Ангола, където през 80-те години преподава в тамошния университет, а единствената легитимна в България хабилитация е "доктор". Наскоро в разрез със закона Гюров е станал "доктор на науките" (т.нар. "голям доктор") в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), чийто ректор е проф. Стоян Денчев. Подобно на професорската титла на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, и тук процедурата за хабилитацията на Гюров поражда ред съмнения. Първото е дали изобщо библиотекарският университет има право да провежда подобна процедура, тъй като няма акредитация за геология - областта, в която се изявява Гюров. По тази причина темата на научния труд "Информационни архитектури на геодинамичното поведение на земната кора" е записан в професионално направление "Обществени комуникации и информационни науки". Оказва се, че рецензентите не са случайни хора. За добре свършената работа 80-годишният акад. Ячко Иванов е награден с "почетен плакет за изключителен принос за развитието на българската наука". Наградата бе поднесена от председателя на Изпълнителния съвет проф. Рангел Гюров в присъствието на министъра на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов", информира сайтът на фонда. Друг рецензент на Гюров - проф. Божидар Божинов, е възнаграден с 260 000 лв., които ще получи под формата на финансиране на проект, одобрен от фонда. Парите ще отидат в семейната фирма на 80-годишния Божинов "Грунд 1" ООД, регистрирана в апартамент. Божинов заедно със 76-годишната си съпруга ще изследват опазването на сгради и съоръжения при подземно транспортно строителство. Предметът на дейност на фирмата обаче няма никаква връзка с науката - покупка на стоки с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки собствено производство, складови и превозни сделки, туристически и рекламни услуги и пр. При раздаването на награди не е забравен и ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев, който дава спорната хабилитация на Гюров. Вузът печели общо четири проекта - самостоятелно или с партньори, на обща стойност 960 000 лв. Лично проф. Денчев е класиран като ръководител на проект за 360 000 лв. на тема "Политики за управление на културно-историческото наследство - комуникация и социализация чрез образование". 

Научната общественост не остана безучастна към безобразията във фонда. От два дни сред учените се разпространява писмо до парламентарната комисия по образование и до министъра на образованието, в което се настоява за преразглеждане на конкурса. Има съмнения и за законността на конкурса. Мотивите са незаконното назначение на Гюров и уволнението на един от членовете на Изпълнителния съвет на фонда - проф. Мирослава Кортенска, в хода на процедурата, което променя първоначалните правила и условия за провеждането й. Кортенска бе освободена със съобщение на сайта на фонда, тъй като е възразила срещу начина, по който се класират проектите. В писмото на учените се посочват фрапиращи факти за нарушения, безочлив конфликт на интереси на Гюров и негови приближени и дори търговия с влияние. "Правят впечатление големият брой проекти, спечелени от учреждения, свързани с Рангел Гюров, председател на Изпълнителния съвет на ФНИ - НБУ (където е на щат), и библиотекарския университет (откъдето получава титлата "доктор на науките"). Според нас това е търговия с влияние", посочват учените. Те посочват като пример за безпардонен конфликт на интереси два проекта. Първият е с ръководител гл. ас. д-р Ралица Берберова, която наследи Гюров като шеф на департамента "Науки за земята и околната среда" в НБУ. Проектът е на тема "Мониторинг и превенция от екологични бедствия чрез изготвяне на методика за изследване на земно-насипни съоръжения на речни крайбрежия и микроязовири чрез георадар" и на стойност 198 000 лв. Вторият проект е с ръководител проф. Бойко Рангелов на тема "Изследване и изграждане на основни елементи от системата за мониторинг и ранно предупреждение при земетресения в района на София и Перник", финансиран с 480 000 лв. "Г-жа Берберова е наскоро защитила докторантка и най-близка сътрудничка на Рангел Гюров, а Бойко Рангелов е съавтор на Гюров. Изглежда и в двата проекта г-н Гюров е дал пари на себе си на обща стойност 678 000 лв.", посочват учените в писмото си. Според тях е куриозна ситуацията да се дава финансиране на две фирми, регистрирани в деня, когато изтича крайният срок за подаване на проектни предложения - 17.00 часа на 16 юли т.г. Става въпрос за фирмите "Спейс рисърч" ООД и "Булкюб" ЕООД, които ще получат 480 000 лв. за "изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път чрез наносателит и транслиране на данните до наземна станция". Учените са възмутени и от факта, че класираните проекти са обявени, без да бъдат посочени получените от тях точки. Друг скандален факт е, че рецензиите по некласираните проекти ще бъдат достъпни чак от 20 януари догодина. При това кандидатите имат право да видят рецензиите само на собствените си проекти, а не и на одобрените. "Освен че противоречи на световната практика (рецензиите са достъпни едновременно с резултатите), не виждаме смисъл в това забавяне освен с цел манипулация", се посочва в писмото. 

Вчера Гюров заяви пред "Сега" по телефона, че не бяга от въпросите и ще отговори на всички, но трябва да получи разрешение на пресцентъра на просветното министерство. По-късно пред "Сега" медийната съветничка на Игнатов и преподавател в НБУ д-р Евелина Христова пък заяви, че атаките идват от неуспели кандидати. Според нея министърът ще вземе отношение по казуса, когато е достатъчно запознат с него. 

Очевидно скандалът с обраслите около бившите и настоящи кадри на НБУ фирми и приближени тепърва ще се разраства. Засега остават открити няколко въпроса: ще остане ли безучастна законодателната и изпълнителната власт към безобразията във фонда, който от години се тресе от съмнения за злоупотреби и източване на средства; законна ли е процедурата, след като председателят на Изпълнителния съвет Рангел Гюров е назначен в разрез със закона; ще се анулира ли тазгодишната процедура предвид очебийния конфликт на интереси. Възможно е скандалът покрай раздаването на пари от научния фонд да влезе в полезрението на Брюксел и България за пореден път да бъде порицана. Според бивши управители на фонда подобни скандали при предишните процедури не е имало. Според тях основната причина е, че средствата сега са по-малко. При една от конкурсните процедури по времето на предишния кабинет парите, които се разпределяха за проекти от фонда, бяха 50 млн., а при следващата - 30 млн. лв. 

Ванина Стоянова, в. Сега
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5855 |20.11.2012 Почина фантастът Борис Стругацки . 21| 19096 |09.11.2012 Тайните договори на Хитлер с България . 4| 7133 |02.11.2012 Кантарът на Деян Енев . 2| 6867 |29.10.2012 Почина големият български режисьор Младен Киселов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads