Реклама / Ads

31| 10025 |29.03.2011

Машинации и конфликти между собствениците на "Труд" и "24 часа"

.
Л. Павлов
Павлов продал на Донев, Донев обратно на Павлов; 83% от "Медийна група България холдинг" се оказала у двамата; Христо Грозев искал блокиране на вписванията.

Собствениците на най-голямата вестникарска група в България са в конфликт помежду си, става ясно от документи, публикувани в Търговския регистър и цитирани от електронното издание на вестник "Капитал". 83% от "Медийна група България холдинг" (фирмата, притежаваща "Труд", "24 часа", "168 часа" и още няколко издания) били прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов, като сделката станала без знанието на другия партньор в проекта - регистрираната в Австрия фирма "БГ Приватинвест" ГмбХ, която доскоро държеше 53% от пресгрупата.

Като узнал за извършената продажба, представителят на фирмата Христо Грозев поискал на следващия ден да се блокират всякакви вписвания по фирмената партида на пресгрупата до изясняване на обстоятелствата. Справка в партидата на "Медийна група България холдинг" в Търговския регистър сочи, че от края на миналата седмица са правени шест различни искания за промени в дружествената регистрация. Повечето от тях са отклонение от нормалните търговски практики. Прехвърлянето на дяловете е станало на 27 март, неделя, и е било заверено от нотариус Вяра Янева. След запитване на "Капитал" в кантората на нотариус Янева оттам са казали, че не работят през уикенда. Възможностите при това положение са две - или заверката й е неистинска или тя е направила изключение и е работила в почивния ден.

Освен това в един и същи ден "БГ Принтмедия", представлявана от Любомир Павлов, продава на Огнян Донев и след това веднага Огнян Донев продава обратно на Любомир Павлов част от прехвърления дял, вместо да стане в една стъпка. Така се заобикаля забраната за договаряне сам със себе си по чл. 38 от Закона за задълженията и договорите. Любопитно е още, че "БГ Принтмедия" се представлява от Любомир Павлов и Христо Грозев, но нотариалната заверка е само на Любомир Павлов и Огнян Донев.

Медийната група, собственик на вестниците “Труд” и “24 часа”
беше купена в края на миналата година от консорциум, в който участваха български, австрийски и германски инвеститори. Водещ инвеститор в консорциума с 53% от акциите беше австрийското дружество "БГ Приватинвест" ГмбХ, собственост на три физически лица - австриеца Карл Хабсбург, германеца Даниел Руц и българина Христо Грозев. Останалите 47% бяха собственост на Любомир Павлов, който при подписването на сделката обяви, че предстои да прехвърли част от своя дял на партньора си Огнян Донев, мажоритарен собственик на "Софарма".

Според справка в австрийския търговски регистър от вчерашния ден германецът Даниел Руц е излязъл от "БГ Приватинвест" и впонастоящем Хабсбург и Грозев са с по 50 дяла.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. България между Чикаго и Берлин 16| 5084 |20.01.2009 . Война между „Барометър инфо" и „Термометър лайф", включват се филипинки | |30.11.-0001 . Румен Петков между Маркс, насилието и епикризата 6| 6125 |08.07.2007 . Гарван или щъркел свалиха самолет: лятната закачка между „24 часа" и „Труд" набра скорост 7| 5150 |03.07.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ