Реклама / Ads
3| 12382 |05.08.2018 ЧЕРНО И БЯЛО

Отидоха си двама славни офицери, дали много за развитието на армията ни

.
Ръководството на СОСЗР с дълбока скръб съобщава за кончината на двама свои членове ген.лейт. о.з Иван Константинов Стефанов и полк. о.з. Димитър Одрински.
 

Генерал-лейтенант о.з Иван Константинов Стефанов е роден през 1929 г. в гр. Бяла Слатина. Постъпва в БНА през 1950 г., получава академично образование във Военна академия „Георги С. Раковски“ и Академията на Генералния щаб на СССР „Климент Ворошилов“. През годините служи в различни поделения на армията, като заема важни командни длъжности в БНА. Ще отбележим две от тях – командващ Трета армия и началник на ВА „Г.С. Раковски“. Навсякъде, където е служил, офицерите, сержантите и войниците го помнят като принципен и строг командир, но винаги търсещ човешкото отношение към своите колеги и подчинени.

 

Поклонението и последна почит пред ген.лейт. Стефанов ще се състоят на 6 август 2018 г. от 11.00 часа в гр. Пловдив, траурен парк „Централен“ – бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 73 (Централните пловдивски гробища).

 

Полковник о.з. Димитър Одрински е роден през 1935 г. в гр. Шумен. Завършва военно училище в София, служи в различни гарнизони – Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен. В Сливен е командир на 3-та танкова бригада в състава на Трета Армия на БНА. След това е заместник- началник на катедра „Управление на войските” във ВА „Г.С. Раковски” и след излизането си в запас е хоноруван преподавател по „История на военното изкуство” в ВВНТУ „Т. Каблешков". През 1986 г. за разработен военнонаучен труд е удостоен от ГЩ на БНА с награда на името на Г.С. Раковски. Навсякъде, където е служил, офицерите, сержантите и войниците го знаят като принципен и строг командир, винаги търсещ човешкото отношение към своите колеги и подчинени.

 

През 2012 г. полк. Одрински пише следното в писмо до кмета на Сливен ген. Кольо Милев и председателя на Общинския съвет на СОСЗР полк. Николай Тодоров: „Родът ни има прослужени във Въоръжените сили непрекъснато деветдесет и четири години, от тях в редовете на 3-та армия осемдесет и една. „Щафетата” се предава от баща на син. Участие в четири войни - Първата и втора Балкански, Първата и Втората Световни войни. Колекция включва осем броя ордени - седем военни, от които два за храброст, един „Св.Александър” и един граждански „Народен орден на труда” - златен. Повече от двадесет медала - военни и граждански, както и други почетни знаци. Лично аз съм прослужил тридесет години като офицер в българската армия, от тях двадесет и шест от командир на танков взвод до командир на танкова бригада в Трета армия. Служил съм в 18-та стрелкова Балканска и 7-а мотострелкова дивизия, в 24-та и 13-та танкови бригади, като и в щаба на армията.“

 

Полк. Одрински почина на 4 август 2018 г. Поклонението ще се състои на 5 август 2018 г. от 11.00 часа в София, Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

и.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5888 |30.07.2018 Почина известният български диригент Стефан Линев . 0| 15181 |25.07.2018 Почина шефът на „Фиат“ . 0| 5703 |24.07.2018 Почина алпинистът Петър Атанасов . 1| 6175 |04.07.2018 Простихме се с историка проф. Божидар Димитров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads