Реклама / Ads
22| 6176 |29.08.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Първанов закривал БСП, щял да прави български ПАСОК

.
Г. Първанов
За противниците му стъпването му на “Позитано” е знак за голямата битка и очакват най-страшното разцепление в партията. Първанов всъщност няма никакво намерение да цепи БСП. Иска си я цяла, но вече била тясна за него.
 

След два мандата като държавен глава избраният през 2001 г. “социален” президент Георги Първановвече събира багажа от президентската къща, анализира 24 часа. Първанов обаче не си представя политиката след пенсионирането като първия демократично избран държавен глава Желю Желев - затворен в собствена фондация да дава интервюта за президентските правомощия или президентската република. Няма да допусне и бъдеще като на предшественика си Петър Стоянов, който през 2005 г. се върна в СДС като лидер, срина го и той, колкото можа, и сега изнася лекции в университети по света. Второто сигурно е, че ще си вземе обратно партийната книжка.

 

Тези, които все още му викат “шефе”, го чакат в партията като спасителя, който ще поведе БСП срещу змея Борисов, “зейнал да нагълта цяла България”. С ръка на сърцето Стефан Данаилов призна преди време, че вижда Първанов начело на партията и никъде другаде.

 

Той мечтае да направи български ПАСОК. Дори пратил емисари да проучат как са го създали в Гърция. При съседите този ляв проект печели избори вече 30 г. А амбицията му пораснала, след като Алтернатива за българско възраждане, на която той бабува, се оказала ялова.


От няколко месеца Първанов методично подготвя завръщането си. Той отново тръгна да обикаля родината, естествено, все още като президент - за да каже за последно на хората какво е направил за държавата в последните 10 г.

Там, казват присъствали на срещите, слуша внимателно и брои привържениците си. И все повече вярва, че го харесват повече от Сергей. Действащият държавен глава не е забравил и задкулисните политически ходове и работи за левия кандидат-президент Калфин. Според запознати Първанов преговаря с ДПС за подкрепа на втори тур. Не искал официално пришиване на движението зад Калфин, но действа вицето му да бъде харесано и от Доган. И да е някакъв хибрид - човек с червено минало, либерално мислене и европейско настояще. Макар в тези одежди да е трудно да облечеш някого.

 

Според запознати Първанов е начертал стъпките как ще овладее БСП, после ще я закрие и накрая ще я сложи като трофей в новото обединение. Подредил ги е така: Калфин стига до балотаж, но губи изборите. Губи ги и Станишев. За втори път. Затова искат оставката на Сергей. На конгрес - дали на заседание на 47-ия, или на изтеглен по-рано 48-и конгрес, се появява нов лидер. Естествено, търси се близък на президента, но без мераци да векува на “Позитано”.

Тук партийните слухове изреждат все познати имена от близки до президента хора - сериозния, спокоен и спасил се от далавери и интриги Ангел Найденов, амбициозната Корнелия Нинова и дори най-напористата и устата Мая Манолова. А за екзотика - споменавали и името на кметицата на Смолян Дора Янкова, която е с висок рейтинг сред социалистите. И четиримата били достатъчно широко скроени, че да не плачат много, ако БСП прелее в новия ПАСОК.

Според някои те биха приели схемата, за да се роди силна левица до следващия парламентарен вот. Идеята е новият лидер да остане начело на БСП 6-8 месеца. Дотогава Първанов ще е подготвил всички крилца на социалдемократите, любимите му граждански движения и хора от АБВ да скрепят подписите си в новото обединение.


Хората на президента си правят сметките, сякаш Станишев го няма. А той отдавна не е послушното момче, а изграден лидер и апаратът е зад него. Според социолози зад него са по-младите, по-образованите и дори по-европейски настроените. В разговори помежду си дори наричали президента с агентурното име Гоце.

А тези дни лидерът не изглеждаше притеснен от пристигането на новия стар партиен член. В интервю за “24 часа” Станишев обясни: “Не виждам нищо страшно Първанов да се завърне в БСП като член на партията и нямам притеснения. Само че едва ли който и да било може да влезе обратно в роля, от която е излязъл... Думата на Георги Първанов винаги ще се чува в БСП. Както и моята.”

 

Близки до Станишев разказват, че на среща неотдавна той е убеждавал Първанов да му признае лидерството срещу обещанието БСП да се стабилизира и когато през 2013 г. спечели изборите, постът на премиер да е за него.

Сега активисти пресмятат и се чудят може ли тази сделка да запази партията цяла.

 

А дали са се разбрали наистина, ще стане ясно много скоро. Догодина предстои редовен конгрес на БСП. Някъде през октомври. Но може и да е през пролетта, за да се обсъдят резултатите от изборите. Станишев обаче може да насрочи форума още преди връщането на Първанов в партията. Според устава на БСП Националният съвет взема решение да има конгрес най-малко три месеца по-рано. Притеснени от това, хора на президента пресметнаха, че Станишев може да свика пленум преди изборите на 23 октомври и да предложи конгресът да бъде на 14 или 21 януари. Седмица или ден преди Първанов да може да поднови партийния си билет.

 

При този сценарий Сергей ще задържи властта. И проектът ПАСОК да се размине. Но Станишв знае, че няма да му е лесно. Защото Първанов, Кирил Добрев, Румен Петков и т.н. ще го бият от едната страна, Янаки Стоилов и неговите много леви, от втора, другият Румен, от трета. Нищо че Овчаров няма лидерски амбиции, а и все по-малко се интересува от партийно строителство. Приближените му обаче са сигурни, че не би работил за президента при превземането на БСП, дори цената да е падането на Станишев. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 106| 42343 |02.08.2011 ДАНС разполага с компроматни голи снимки на Мая Манолова и Първанова? . 29| 13369 |14.07.2011 Mладата улична цигуларка Виктория Николова: Първанов ми даде своя снимка, Бойко плати за операцията ми! . 49| 9515 |09.09.2008 Да се обединиш с Първанов . 13| 6238 |08.06.2008 Първанов рони сълзи, Брюксел не му вярва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads