Реклама / Ads
10| 5451 |28.11.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Под този вол няма теле(визор)

.
Бюджетът, това рутинно, но най-важно упражнение на държавното домакинство за годината, изправя косите на столетницата, която обича да се разхожда пред народа по розов пропаганден пеньоар с ролки на главата, прелъстителна за любителите на къдрави обещания.
 

 

Докато управляващите умуват как да СВИЯТ бюджета за 2009-та…” е точен цитат от новините на БНТ в централната информационна емисия на 27 ноември 2008-ма. Гласът зад кадър, обявил умуването на управляващите как да СВИЯТ бюджета, е точно толкова невинен, колкото и двусмислен. Под този вол няма теле(визор). Случайно е. В централните новини на държавната телевизия няма как да признаят чистосърдечно, че управляващите умуват как да „ свият” ( краднат) политическо влияние. Но пък е някак фройдистко това словесно двусмислие- поради връзката на пропагандния орган с властта. Това е малко като да се изпуснеш за истинските си помисли. Стават такива работи. Като ( споменавал съм го и преди) във в. „Дума” , когато в навечерието на големия соцпровал на управлението на Виденов органът публикува конфузно заглавие за „месните избори”. На подсъзнателно ниво- „гладна кокошка месо сънува”. След рокерските, циркаджийските, трамвайните шегички на веселяците, яхнали държавата, идва часът на истината. Няма майтап. „Бюджет ще се прокарва тука…” както би казало каменарчето от пролетарската класика, която ни набиваха в детството с пропагандните чукове на тогавашната образователна система. В средите на управляващите цари паника. Бюджетът, това рутинно, но най-важно упражнение на държавното домакинство за годината, изправя косите на столетницата, която обича да се разхожда пред народа по розов пропаганден пеньоар с ролки на главата, прелъстителна за любителите на къдрави обещания.
Паниката се изразява в признанието, че се налага спешно да се пренапише проектът на властта за новия бюджет.
Разтичаха се. Но не толкова заради световната финансовата криза ( срещу която се очаква да сме горди да бъдем ваксинирани със серума на изостаналостта от световните пазари), колкото заради европейския финансов камшик . Перчат се със „стабилност” нашите управляващи-перчат се като перачки на руски капитали с мирис на нефт, газ и геополитика, след като поставиха световен рекорд по мазохизъм. Бият ги с камшика на финансовите санкции, а те стенат сладострастно: „ ох, кеф, вие сте виновни, пляскайте ни и колкото повече ни наказвате, толкова повече ще ви се репчим, за да се харесаме на нашенците! ” .
В путинска Русия става дума за „наши”- едни организирани от държавата млади наследници на старата руска традиция на масовата подкрепа за великодържавната политика. Това-между другото…
Ако казаното дотук все още не звучи достатъчно ясно, нека добавя: намерението на властите да свият бюджета, който им е любима играчка за заиграване с избирателите, се появи изненадващо след също толкова ( уж) внезапния европейски шамар с окончателното блокиране на 220 евро милиона европейски субсидии за България . И не защото тези пари са в количествено отношение „препъни камък”, а поради факта, че са камъчето, което заплашва да обърне каруцата на управленското им самодоволство, набъбнало нездравословно за тях, а още повече и за нас, в условията на опозиционна и медийна недостатъчност на месна, вегетираща, вегетарианска…пардон, местна почва.

Иво Инджев 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6887 |26.11.2008 Нов скандал с ДС трябва да покрие този с ЕК . 10| 5617 |12.11.2008 Пляс зад врата . 15| 10173 |07.11.2008 Японче дефинира хаос с бг пример в американско школо (виц) . 12| 5804 |05.11.2008 Германска депутатка: България не бива да се демотивира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads