Реклама / Ads
7| 12179 |20.02.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Прокурорските свидетели - мишени без прикритие

.
Първия – Роман Пузанов, го гръмнаха преди 12 години, разказвал за убийство от 1994 г. В страна като България, която е като длан и всички са роднини, е трудно да скриеш свидетел на прокуратурата. Затова още от зората на силовите групировки проговорилите пред държавното обвинение са мишени без прикритие – това е участта на прокурорските свидетели.
 
Затова едва ли е странно, че основният свидетел срещу наркогрупировката на Златко Баретата Тихомир Георгиев-Боксьора първо се отметна от показанията си, а след това изчезна вдън земя в Лондон. А прокуратурата не бърза да го екстрадира преди прочитането на присъдата срещу „Фирмата”, която е въртяла годишен оборот от 60 млн. лв. годишно.

Всъщност обаче разстрелите на прокурорските свидетели започва още от 2000 г. На 29 февруари 2000 г. със 7 куршума в гръб е пратен в небитието  34-годишният Роман Пузанов. Той е първият известен свидетел на обвинението, който разкрива подробности около разстрела на двама местни борци от Ямбол - Тодор Боев–Картофа и Стойко Шаламанов–Богата. Те са надупчени показно пред около 200 очевидци в ямболската дискотека “Диана” в нощта на 27 срещу 28 август 1994 г. Смята се, че екзекуторът на двамата е Борислав Славчев. Той е арестуван през 1995 г. и е пратен в Старозагорския затвор. На 27 юли 1996 г. той умира при странни обстоятелства в килията си. Удря го 220 волта ток, след като се опитва да свали крушка!?

32-годишният нарочен за убиец умира, само след като  дни по-рано е получил разрешение да говори пред журналисти
 Срещата е трябвало да стане на 31 юли в присъствието на адвоката на Славчев. Най-вероятно Славчев е щял да опровергае тезата, че той е човекът, натиснал спусъка, и да посочи истинския извършител. Цели 2 години трябват на човек от групата, организирала разстрела, да събере сили и да проговори за истинския стрелец. Това е Роман Пузанов, който отива в прокуратурата и разкрива кой е убиецът. Името му не е известно и досега. Малко преди показанията на Пузанов да бъдат скрепени в разпит пред съдия, свидетелят е застрелян. Убийството и досега, 12 години по-късно, не е разкрито. Затварянето на устата на Пузанов затваря завинаги и възможността да се разкрият убийците на Картофа и Богата.

Така Пузанов се превръща в първата жертва на „омертата” – да се мълчи на всяка цена за престъпленията на мафията. Следващият най-известен свидетел, пратен за „храна на рибите” според жаргона на мафията, е Мариан Георгиев-Марата. Висаджия от среден ранг в Несебър, в началото на века той върти фирми, близки до все още живия Константин Димитров-Самоковеца. На външен вид прилича на типичен американски фермер - ходи с ботуши от змийска кожа, винено-червена риза и кафяво кожено палто. Марата твърди заедно с друг мафиот - Димитър Видев-Релакса, че убийството на Димитър Стаматов-Мастара на 21 ноември 2002 г. е  поръчано от Пламен Дишков-Кела срещу 10 000 долара В онзи момент Самоковеца планира да разчисти териториите от Кела и Митьо Очите и да ги завладее чрез Петър Илиев - Пешо Кучето. Вероятно, под въздействието на хората, близки до убития в Амстердам бос на контрабандата Марата се превръща в човек, който започва да „пее” на ченгетата и прокуратурата и за сикаджията Кела и за считания близък до ВИС Очите. На 5 април 6 куршума покосяват Марата в офиса на фирма за недвижими имоти в Равда.

Най-скандалният разстрел на прокурорски свидетел не е на Сапата, който се полакоми за наградата от 200 000 евро, за да разкрие бандата на Наглите, и накрая е намерен убит и заровен край с. Железница. Жертва на страха на мафиотите да не бъдат разкрити престъпленията им става случайно Йорданка Запрянова. Тя е майка на Константин Дишлиев, който е разстрелян през май 2005 г. Дишлиев се занимава с прането на пари на състоянието от над 20 млн. евро на Евелин Банев-Брендо, натрупани от трафик на кокаин.

Йорданка Запрянова се навива да проговори за взаимоотношенията на Дишлиев и баджанака му Брендо. Убита е на 25 април, а тялото и е намерено ден по-късно в апартамента й, в който живее сама. Едва ли жената е знаела нещо изключително важно от взаимоотношенията между двамата баджанаци, освен откъслечни неща, споделяни от сина й за евентуални негови притеснения. Страхът да не бъде разкрит обаче надделява у Брендо. Едва ли много хора се съмняват, че той стои зад убийството на Запрянова.

Заради липсата на адекватна защита на прокурорските свидетели все по-малко хора се навиват да говорят. Засега се знае, че 200 души са изпратени в чужбина с променена самоличност.  Възможно е те да са целунати от Господа. Останалите свидетели срещу мафията у нас не са.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 11896 |16.02.2012 Заради властта Гоце се закичи с Дертлиев и Николай Добрев . 16| 6165 |15.02.2012 Тр. Трайков: Давам оставка, ако ми я поискат заради АСТА . 67| 6884 |14.02.2012 Оттегляме се от АСТА, изчакваме позицията на ЕС . 28| 10134 |13.02.2012 В Деня на влюбените започва битката БКП срещу БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads