Реклама / Ads
26| 16530 |03.07.2014 ЧЕРНО И БЯЛО

Росен Йорданов: Наглостта и простотията взеха връх в МВР

.
Наглостта и простотията взеха връх в МВР. Това каза пред Фрог нюз криминалният психолог Росен Йорданов. Той е убеден, че настоящият главен секретар Светлозар Лазаров трябва да бъде изправен на съд за смъртта на командоса Емил Шарков в Лясковец.
 


Г-н Йорданов, преди два дни е в сила новият закон за МВР. Как се чувстват служителите от всички рокади и промени, които се извършват в системата?

 

- Бях в МВР и повече няма да се връщам. Напуснах по собствено желание,  но следя какво се случва там. Познавам се с доста хора, виждаме се и обсъждаме случващото се. Ситуацията е ужасна. Дори и малкото хора, които имаха професионално  самочувствие  и морал бяха смачкани и унизени. Работил съм при различни правителства, но това е първото, при което да си експерт означава да си абсолютно нищо. Наглостта и простотията взеха връх. МВР има най-некомпетентното ръководство, което изцяло игнорира експертността в това министерство. Хората имат много погрешна представа за МВР. В момента връх взеха мишоците, хората, които се слагат, хората, които не мислят самостоятелно с главите си , хората, които изпълняват политически поръчки. Министерството никога не е било толкова политизирано.  Убеден съм, че не оставки, а съд трябва да има за пълния провал на ръководството на МВР в  Лясковец, където загина Емил Шарков. Трябва да има съд за поведението на главния секретар  и на командира на баретите. Но най-вече на главния секретар.  Причината да умре Емил Шарков и да бъдат ранени още трима души е той. Знам много подробности  около тази ситуация и се надявам  един ден да му бъде потърсена наказателна отговорност.Не може човек с подобно поведение да бъде лидер на хората в МВР. Това е лошо за цялото общество.    

 

-Но вижте, че ситуацията не е по-различна извън МВР . Преди няколко дни настана тотално психоза заради банковата атака. Има ли опасност  хората да загубят доверието си към всичко?

 

-Ако хората бяха загубили доверието си във всичко нещата щяха да са неконтролируеми. Паниката през последните няколко дни се създаде по няколко причини. Едната е дългогодишното подкопаване на базисното доверие към обективността и добронамереността на институциите, което в момента абсолютно доминира. През тази година управлението беше безопразно от тази гледна точка. Това управление легитимира идеята, че не обществения договор е валиден, а че една група хора в лицето на Делян Пеевски, на марионетния минисътр председател, на смешния вътрешен министър и неговия главен секретар държат страната в свои ръце. Чувствителността на обществото беше доведена до ескалация след публичния конфликт между Пеевски и Цветан Василев. Всичко на което бяхме свидетели стана с помощта на държавата, прокуратурата и МВР. По отношение на първата банка- КТБ това беше психологична подготовка на общественото съзнание. При втората атака към поредната банка се видя кулминацията на това недоверие.  Тези, които стоят в задкулисието може би не бяха го изчислили като ефект. Тоест това беше повод да се срине цялата банкова система и това да уплаши всички. Проработи феномена на общата заплаха, която накара всички, дори и най-големите противници да влязат в синхрон. Виждате, че изведнъж Сергей Станишев си промени обещанието да не става евродепутат. Доверието и недоверието са клишета, но сега се видя как трябва да отнасяме към тях в лицето на едни от най-важните хора в държавата като например главният прокурор.

 

-Няма ли опасност при тази ситуация обществото да изпадне в перманентна криза?

 

-Ами ние сме си точно в такава криза. За това подчертах ролята на това правителство и на неговите създатели. Това беше върха на безобразието. Ако до този момент са се случвали неща, които са карали една част на обществото да бъде в конкуренция с друга част на обществото в момента тази тежка поляризация достигна своята кулминация. Тя вече се персонализира в два образа. Образа на Пеевски, без да се подигравам на неговия физически облик, буквално е символ на едно преяло бебе, което така е издуто и нахранено добре, че спокойно може да стане символ на олигархията. За да действат слуховете и всички манипулации е необходима съответната среда. Тя беше създадена през последната една година.

 

-Преди една година протестите бяха срещу Пеевски, но сега се оказва, че той е станал още по-силен от държавата. Как е възможно това да се случи?

 

-Мисля, че това е най-важния знак, който видяхме.  Ясно е,  че обществото няма глас. Суверенът няма никакаво значение. Хората с белите якички,  за които се носеха само мълви излязоха на сцената. Това беше доказателството, което легитимира всички най-големи и най-тъмни страхове на хората. Ситуацията така е нажежена, че и най-малката капка може да счупи желязото. Тоест ерозията до там е стигнала, че само един малък удар е достатъчен да счупи връзката. Недоверието е градено с години. Ние се сърдим на политическата класа, но всъщност трябава да се сърдим на себе си.

 

- Има ли опасност в тази ситуация нормалните и здарово мислещи хора да се  почувстват самотни и беззащитни? Как да продържат да живеят без да могат да гледат напред?

 

-Трудно, но могат. Определено много им е трудно. Свестните у нас мислят за луди. Смятам, че Ботев го е казал най-добре. И това истински болезнено го усещаме. Имаме тежко разкъсване на картината за реалността между различни поколения. Като добавим и етническите слоеве и други разграничения, които внасят дискриминация –обществото ни  става тежко накъсано. В тази среда все пак се случиха няколко хубави неща. Първо-видимите и ясни сигнали за солидарност по време на бедствието в Добрич и Варна. Ще добавя и спонтанните протести. Те наистина бяха спонтанни и никой не може да ме убеди в обратното. По линия на моите професионални задължения  45 дни съм бил сред хората, за да мога да въвеждам програмата „Антиконфликт полиция”. В крайна сметка добър сигнал беше, макар и  закъснял, реакцията на институциите във връзка с банковата криза. Пред общата заплаха те се изправиха и дадоха единно послание към хората, което означава, че когато вече си стигнал до една крайна точка има шанс да  се прояви  разум.

 

-Това, обаче не беше ли малко преди да се удавим?

 

-Така беше. За съжаление аз продължавам да се страхувам, защото в българската история има много предателства. В рзападналата се откъм ценности БСП чувам  с извинение олигофренски изказвания.  Предателство в този момент би било ако продължиш да излъчваш нестабилност към държавата, ако продължиш да действаш както сега и назначиш главният секретар на МВР за постоянно. Предателство е да сложиш на определен пост жената на съдята, който осъди Цветан Цветанов. Това е наистина предателство към постигнатото съгласие. Оттук нататък единственото, което трябва да се прави е да взимаш разумни решения, които касаят абсолютно всички слоеве на обществото. А сега се действа по един начин-ние се оправяме, вие се спасявайте. Когато някой пак започне да прави дребни политических сметки това е голям проблем.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6190 |21.06.2014 Сдружение „България си ти дарява млечни продукти на пострадалите от наводненията . 3| 6900 |21.06.2014 Kосмическа система за 3,3 млн. лв. проспа наводнението във Варна . 0| 6910 |20.06.2014 В помощ на бедстващите . 63| 10515 |28.05.2014 При отказ от Брюксел "Любимец 15" става зам.-министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads