Реклама / Ads
41| 8409 |08.09.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Строителите на съвременна София

.
Софиянци трябва да благодарят на бивши и настоящи кметове на Плевен, Каспичан и Долно Уйно за неповторимия им принос в облагородяването на столицата, чийто пейзаж те украсяват с изящна екзотичност.
 

 

Тази сутрин по Би Ти Ви един бивш вътрешен министър слиса повечето софиянци с едно изречение – „Това правителство направи толкова много за София, колкото никое друго.” Нека си припомним  в такъв случай родните места на членовете на кабинета – Сергей Станишев - град Херсон, Украйна, Даниел Вълчев – Бургас, Ивайло Калфин – София, Меглена Плугчиева – Балчик, Михаил Миков – град Кула, Пламен Орешарски – Бобов дол, Веселин Близнаков – Стралджа, Румен Петков – Плевен, Емел Етем – Исперих, Джевдет Чакъров – Асеновград, Петър Мутафчиев – Първомай, Асен Гагаузов – Сливен, Николай Василев – Варна, Петър Димитров – Клисура, Нихат Кабил – село Подайва, Георги Петканов – Смолян, Миглена Тачева – Провадия, Емилия Масларова – Якоруда, Стефан Данаилов – София, Евгений Желев – Стара Загора, Радослав Гайдарски – Градец.

snimka_ns.jpg

Виждате ли скъпи столичани, само двама от членовете на кабинета, са софиянци. Добре, че другите, огромното мнозинство са от провинцията и чужбина, та сега ние живеем в такъв прелестен град, за който те са дали неоценим принос, че само можем да сме им благодарни. Междувпрочем за Валери Цветанов няма данни къде е роден. Но това не е никак важно. Важното е, че това правителство е направило толкова много за София, колкото никое друго. И е факт, безспорен факт! Какви са тези правителства на Александър Малинов, Никола Мушанов, Васил Радославов, Теодор Теодоров, Андрей Ляпчев, Александър Цанков, Георги Кьосеиванов, Богдан Филов – тъпи буржоазни елементи, които нямат капка принос за развитието на столицата. Вероятно никакъв принос за София няма и княз Александър Батенберг, който е роден във Верона, Италия, такъв няма и цар Фердинанд, нито пък Борис III. Бившият вътрешен министър, родом от Плевен е прав - че какво са направили и правителствата от собствената му партия за София, явно почти нищо. Особено тези на Георги Димитров, Васил Коларов, Антон Югов, Тодор Живков и Станко Тодоров. Крайно време е софиянци да разберат, че историята започва от правителството на Сергей Станишев. То е сред строителите на един модерен, чист и привлекателен европейски град, който привлича като магнит чуждите туристи. За жалост този град има един кмет. Който говори лоши неща за това правителство. Този кмет пречи на това правителство. Даже дразни правителството, че отпуска малко пари, а столичани дават на хазната много повече. Спомняте ли си столичани, как след едни избори Сергей Станишев се радваше, че неговата партия е победила в Полски Тръмбеш? Интересно като правителството е направило толкова много, то това означава ли, че Борисов е разрушил два пъти повече, че ние, които живеем в този град, отраснали сме в него, когато съвременните му съзидатели не са го и помирисвали, не можем да видим съграденото? Или сме слепи, или пък ни е обхванала някаква амнезия. Депутат от ДСБ твърди, че когато един министър бил кмет, се облекчил хигиенично рано сутринта в градския фонтан. Не знам дали е вярно, но ако следваме логиката на управляващите, трябва да го приемем за вярно, защото те все пак, поне част от тях, са народни представители и не е красиво да лъжат своите избиратели. В днешно време някои хора се опитват да се облекчат върху паметта на обществото, да изтрият миналото, да отрекат чуждото настояще и да присадят своето собствено схващане, и да ни го натрапят като истина. Самият премиер на България Станишев казва, че метрото и Околовръстното шосе се строят с държавни пари.

trafik.jpg

Поради тази причина следва да очакваме новата отсечка на метрото за Коледа и Околовръстно за 2009, което прилича на немска магистрала. Въобще до края на управлението на тройната коалиция, ние софиянци ще си живеем прекрасно. Всичките членове на правителството на Станишев живеят в София, в големи и просторни жилища, возят се в скъпи държавни автомобили и ежедневно задръстват трафика на града още повече. Всъщност тези хора никак не се интересуват от съдбата на този град, те са тук за да взимат, както тълпите провинциалисти, които нахлуха през последните години.  Природната им същност подсъзнателно е подчинена на ехидното вмешателство в чуждото. Провинциализмът не като месторождение, а като нагласа, е тяхната отличителна черта, заедно с несъобразяването и незачитането. Тези хора също така не знаят кой е инж. Иван Иванов или генерал Владимир Вазов. Не им пука за къщата на Яворов, защото по тъмно ще влязат в двора и ще се изпикаят вътре, ще откъртят някоя табела или ще изпочупят някоя спирка. Тяхната идентичност се корени в отричането на Бойко Борисов и изобразяването му като онзи свиреп злодей, който нищо не върши. Той е Сатаната. Общинските съветници са некадърници, може би защото са от ГЕРБ в по- голямата си част. Подобно мислене със сигурност ще намери подкрепа от страна на онези, които привнесоха чалга културата в столицата.  Защото те нямат нужда от тишина и зелени алеи, нямат нужда от прясно боядисани фасади на сградите, нямат нужда от равни и незаети от автомобили с провинциални регистрационни номера тротоари, нямат нужда от култура в поведението, нямат нужда от съседска вежливост, нямат нужда от опера на открито, нямат нужда от изискано и възпитано поведение в ресторанти, пицарии и кръчми. Те имат нужда от нелепото и еснафско поведение, от светкавичното себеосъществяване и ганьовско потупване по гърдите, придружено с анадолското подрусване на долната част от тялото. Ужасяващото е, че подмяната на националната памет, каквато бе извършена след 9 септември 1944 година, продължава и до ден днешен. В тези мракобесни дни бе осъден и разстрелян всеки заможен, културен и мислещ човек, нацията бе обезглавена от Народния съд. Селяндурите - партизани с мръсни цървули изкаляха не само килимите в богаташките къщи, но и омърсиха душата на българския народ. Наскоро един известен български историк Пламен Митев каза, че ние сме царе на пасивната съпротива.

a_nevski.jpg
 снимки Вяра Йовева

Интелигентният човек обаче няма как да не е пасивен понякога, защото надвикването не означава по- силни и красноречиви аргументи. Простата истина обаче няма как да не бъде видяна – това правителство не е направило нищо за София. Но пък за Отечеството направи – пише го черно на бяло в докладите на Европейската комисия и ОЛАФ.

Александър Иванов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8313 |29.08.2008 Здрав дух в здраво тяло, пастирчетата и M-r President . 6| 6495 |26.08.2008 Кой трябва да си смени чипа? . 11| 5342 |26.08.2008 Изчеткват българския образ в чужбина . 21| 5863 |15.08.2008 Мълчат интелектуалците, мълчат с пълни уста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads