Реклама / Ads
30| 9584 |17.05.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Внедрени провокатори дънят за пари делото

.
Обвиняем твърди, че е бил заплашван: „Опитват се да ме унищожат”, казва той
 

Заплашиха и обвиняем по делото „Масларова”. Управителят на скандалните фирми „Стара Загора 2007” и „ДНБ трейдинг” Михаил Методиев призна, че върху него е оказван натиск. „Притиснат съм от всякъде, заплашват ме. Опитват се да унищожат и мен, и бизнеса ми”, заяви пред „Торнадо” мъжът, приемащ се за жертва. Според Методиев около делото срещу бившата социална министърка Емилия Масларова имало много неизяснени моменти, които тепърва щели да излязат на бял свят: „Нека само да ме оправдаят и ще разкажа всичко както си беше”, обеща той. Михаил Методиев е сред обвиняемите заедно с Емилия Масларова по дело за присвояване на 11 038 405,55 лева. Според обвинителния акт на прокуратурата Масларова и съучастниците й са присвоили 11 038 405,55 лв. при отпуснати 18 805 006,76 лв. за ремонта на административната сграда на социалното ведомство в Стара Загора.


Първият, който се отрече от думите си, е защитеният свидетел Тодор Павлов. От него са снети показания на два пъти – веднъж в дома му в Стара Загора и след това в местно общежитие, след като сам е поел инициативата да говори и е потърсил разследващите. Разпитван е като служител на фирмата „Кънстракшън енд рипеър”. Именно тя е посочена като една от изпълнителките на скандалния ремонт. По време на първите си показания Павлов твърди, че на няколко пъти е ходил до София, където се е срещал с бившата социална министърка. Двамата са се виждали на Автогара София. По думите му Масларова идвала сама, с джип. Павлов й предавал найлонови торби, в които имало различни суми. При всички срещи той трябвало да носи раница и да бъде без телефон. Следвала го кола, която следяла да не станат „инциденти с автобуса“. „Предполагам, че в автомобила са пътували поне двама души”, твърди пред прокуратурата Тодор Павлов. Самият той е сред основните свидетели по делото „Масларова”.

Семейни приятели

Дружеството, в което работи - „Кънстракшън енд рипеър”, е една от фирмите, която печели конкурс за ремонт на бившата работническа поликлиника в Стара Загора. След реконструкцията сградата трябва да влезе във владение на социалното министерство. По времето, когато е спечелен търгът, зад фирмата стои бившият служител на Държавна сигурност Венцислав Драганов. Именно той пък е топлата връзка с Емилия Масларова. Драганов е нейн близък приятел, двамата се познават от години. В добри отношения е и със Антон Масларов, съпругът на министърката. В Стара Загора Драганов се ползва с особена популярност. Тези, които го познават, твърдят, че е опасен човек, който винаги постига намисленото. Описват го като бизнесмен, който не би се спрял пред нищо, само и само да постигне целите си. Именно името на Драганов се споменава от тези, които твърдят, че са били заплашвани, след началото на процеса срещу Емилия Масларова и останалите обвиняеми. Самият Венцислав Драганов се опитва да се измъкне от каквато и да е обвързаност със скандалните фирми замесени в източването на милиони. След като прокуратурата започва разследване, той излиза от участие в дружествата, разкри проверка на „Торнадо”.

Основният свидетел Тодор Павлов също твърди, че върху него е оказван натиск от Драганов. Признава, че негови хора го били заплашвали. Именно заради бившия служител на Държавна сигурност свидетелят се укрива известно време в Троян, където пребивава под чужда самоличност. Впоследствие Павлов отрича и твърди, че се бил объркал. Внезапното оттегляне на Павлов от показанията му буди и други съмнения. В Стара Загора коментират, че е възможно той да е бил подставено лице на Драганов още от самото начало, за да провали процеса и да компрометира разследващите. Там той е познат като човек, който обича да разполага с големи суми пари и да демонстрира благополучие. Ползва се с протекциите на баща си, който също е добре познат в Стара Загора и е един от известните бизнесмени. Коментира се и тлъста сума, с която Масларова му е замазала устата.

Врътки с проекти
Малко преди да започнат скандалния ремонт на работническата болница, от „ДБМ Трейд“ и „Кънстракшън енд рипеър“ пробват и други схеми за облагодетелстване. Фирмите печелят проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, финансиран от Европейския съюз. През 2007 г. дружествата прибират около 110 хил. лв. Парите са отпуснати с цел повишаване квалификацията на служителите. Година по-късно следва втори паричен транш от 100 бона, прибрани от „Кънстракшън енд рипеър“. Този път сумата е отпусната по инициативата на социалното министерство за създаване на заетост и вдигане на конкурентоспособността. По същото време 100 хиляди лева са отпуснати и на „Конкордия”, която е сред собствениците на „Стара Загора 2007“.

Двете дружества получават още един, последен транш, този път по проект „Красива България”. Така дружествата, свързани с Масларова, прибират по още 100 бона.

„Кънстракшън енд рипеър“ е забъркана в още няколко скандала. Те излизат на бял свят покрай фирма „Енемона”, с която дели собственост в строителното дружество „Месембрия”. През октомври 2008 г. Висшият съдебен съвет открива процедура за ремонт на сградата на бившето ГУСВ. На 15 декември е взето решение, че изпълнител ще е „Енемона”. Няколко дни по-късно е подписан и самият договор. Според него „Енемона” трябва да получи по сделката от Министерство на правосъдието 5 250 000 лв. Парите са преведени авансово, още преди стартирането на ремонта. По скандалната сделка е обвинявана тогавашната министърка на правосъдието Миглена Тачева. Нейни противници твърдят, че е лобирала в полза на фирмата. Тачева обаче отрича това с мотив, че „Енемона” била най-подходящата и заради това спечелила търга.

Съдебен обрат
Магистрати, които наблюдават делото срещу „Масларова”, коментират, че то е пред провал. След отказа от свидетелски показания на Тодор Павлов от прокуратурата твърдяха, че той не е единственият, на чиито думи е заложено обвинението. По време на последното заседание обаче внезапно от показанията си се отрече и втори свидетел. Добромир Нейков, управител на „Байер – Н”, която е част от консорциума „Стара Загора 2007”, изведнъж получи пълна амнезия и обясни, че се бил объркал. В предишните си разкрития той твърди, че на срещите, на които е уговарян ремонтът на Работническата болница, е присъствал Венцислав Драганов. Така Нейков напълно оневини семейния приятел на Емилия Масларова. Разликата в твърденията си той обясни с факта, че давал показания в досъдебна фаза. Тогава не бил достатъчно подготвен по случая и заради това имал пропуски в паметта.

В услуга на Емилия Масларова се оказаха показанията и на друг свидетел – Антон Тончев. Фирмата му „Елми” също участва в „Стара Загора – 2007” и отговаря за ремонта на електрическите инсталации. По време на досъдебното производство той твърди, че отпуснатите пари не отговарят на работата, която е трябвало да бъде извършена. Впоследствие разказва пред съда, че преди ремонта сградата приличала на сметище за битови и строителни отпадъци.

Мария Николаева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 18520 |12.05.2011 Секс аферите на „Дондуков” 2 . 4| 20202 |10.05.2011 Диагнозата детски диабет – начин на живот . 2| 11198 |08.05.2011 Ов не попречи на Джон Атанасов, ев – на Дилма Русев . 19| 7898 |06.05.2011 Истинската ода за храбростта изпяха в Ново село, Струмишко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads