Реклама / Ads
19| 7884 |06.05.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Истинската ода за храбростта изпяха в Ново село, Струмишко

.
Родолюбиви българи от цялата етническа територия се събраха в слънчевия празничен ден на българското военно гробище в Ново село, Струмишко, за да покажат, че националната кауза няма нужда от политизиране и парад само по жълтите павета, за да е жива и въздействаща.
 

За деня на храбростта и празника на Българската армия ‒ 6 май ‒ днес Фондация Българска памет организира за четвърта поредна година поклонение на българското военно гробище в Ново село, Струмишко. В днешната Република Македония са погребани 71 български военнослужещи, които са загинали през Междусъюзническата и Първата световна война.

На празника присъстваха председателят на Фондация Българска Памет д‒р Милен Врабевски, кметът на Ново село Петър Спасов, Струмишкият митрополит Негово Високо Преосвещенство дядо Наум, евродепутатът Андрей Ковачев, дупнишкият депутат Емил Гущеров, председател на Парламентарната група на ЕНП от България, изпълняващият длъжността посланик на България в Македония Ангел Ангелов, представители на дружествата за приятелства на Македония с България от Струмица, Битоля, Скопие Лазар Младенов, Маринела Петреска, Драги Каров..., много граждани. Специално за празника бяха дошли и българчета‒мюсюлмани от Западните Родопи, с които фондацията работи по различни родолюбиви програми. Участие в церемонията взеха ученици от Софийското държавно музикално училище „Любомир Пипков”. От Западните покрайнини пристигнаха българи от тамошните дружества.



Българското военно гробище в Ново село е сред най-добре изглеждащите и поддържаните на територията на цяла Македония. "На него трябва да се гледа като на добър пример за добросъседско взаимодействие в името на непреходна ценност, каквато е почитта към падналите в защита на националния идеал и благополучие. Трябва да можем да оценяваме правилно и по достойнство събитията от миналото, за да можем да формираме позитивно своето бъдеще, като съответно възпитаме и децата си в този дух", каза за Frognews.bg председателят на Фондация Българска Памет д-р Врабевски.



Слънцето блесна като по поръчка пред паметника с Вазовите слова: „Българийо, за тебе те умряха”. Там бяха поднесени венци от Снежана Йовева, от името на вицепремиера Симеон Дянков, от името на Министерство на отбраната, на Посолството на България в Скопие, на Фондация Българска памет и лично от нейния председател. На всеки един от войнишките гробове (сред които и два на сръбски войници) бяха поставени свежи цветя, които донесоха учениците от Родопите, за да покажат, че майка България е еднакво мила за своите рожби, независимо от политическите разделения в хода на историята. Тя е за историците, подчертаха в словата си всички оратори и се обединиха около идеята, че България на бъдещето е европейска страна, в която и около която не бива да има граници и предразсъдъци.

Българските медии обаче не се появиха на церемонията, като че ли за да потвърдят впечатлението, че родолюбивите каузи не могат да ги грабнат. Българите от различните краища на етническата ни територия обаче показаха, че могат и искат да бъдат заедно, независимо от трайната политическа незаинтересованост към националната кауза. А тя все още тлее тъкмо заради хората, които се събраха днес не по жълтите павета, а в подножието на Беласица, край гробовете на храбростта и честта.

от мястото на събитието: Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 10437 |28.04.2011 Георги Котев: Принуден съм да търся политическо убежище в Иран! . 143| 14767 |24.04.2011 Предсказала ли е Ванга края на света? . 21| 16428 |19.04.2011 Между Австрия и България – историята на една емигрантка . 1| 5710 |18.04.2011 Депутатката, написала 5 на премиера: Има и две двойки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads