Реклама / Ads
2| 6593 |21.07.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Златен щит за спестяванията

.
За последните 10 години златото е сред топ инвестициите, предпазили най-добре спестяванията ни от обезценяване и загуба на покупателна стойност, далеч пред любимите на българина имоти, чуждестранни валути, банкови депозити, както и акции на БФБ. Това показва анализ на първата борса за благородни метали у нас - "Тавекс".
 
Ако през последните две години сте държали спестяванията си в срочни (3-6 месечни) депозити, то те са щели да ви донесат доходност от около 15% в лева и 12% в евро, изчисляват експертите. Хиперинфлацията от 1996-1997 година отвори очите на българското население към чуждестранните валути като форма на спестявания и в момента валутният пазар не е сред най-атрактивните за нашенеца. За последните две години доларът и паундът са донесли сигурна загуба на българите, държали спестяванията си в тези валути - 1.34% и 4.42% респективно. Кредитният бум в България през първото десетилетие на ХХІ век, продължил до 2008 г., имаше най-голям ефект върху имотния сектор и насочи вниманието на инвеститорите към имотите като изключително доходоносни активи. Идването на световната икономическа криза обаче бързо отрезви играчите
на този пазар

Справка в български имотен сайт показва, че за последните две години цените на имотите в София са се понижили с около 25%. Цените в престижните столични квартали "Лозенец", Бояна и "Изток" са се понижили съответно с 33%, 29% и 17%. Цените в „Младост” пък са изгубили около 21%. Наемите за периода също са паднали, като това отново се отразява негативно на доходността на имотите (5-6% на годишна база). През последните няколко години много от спестяванията на българското население бяха насочени към пазара на акции на БФБ. После дойде и бруталният спад на борсата индексът СОФИКС изгуби около 87% от стойността си за периода от края на 2007 до началото на 2009 г. За последните две години се регистрира частично възстановяване на индексите, като СОФИКС се покачи едва със 17%, БГ40 – с 25%, БГРЕИТ – с 23% и БГТР30 – с 27%.

Една от най-успешните форми на спестявания за последните две години е била златото, категорични са финансовите спецове. За последните две години хората, вложили спестяванията си в жълтия метал, са регистрирали доходност от 60% в евро, 65% в долари, 38% в йени, 66% в британски лири и 29% в швейцарски франкове. Казано по друг начин, златото е поскъпнало повече от всяка една от валутите. Измерено спрямо промяната на цените на имотите, златото отново е фаворит. Ако през 2009 г. са били нужни около 2 унции злато за покупката на един квадратен метър в престижните софийски квартали, то сега е необходима само 1 унция. Това е спад около 50%. Така, ако през 2009 г. сте имали отделени 70 хиляди евро за покупката на такъв апартамент и сте вложили парите си в злато, то сега може да си купите двойно по-голямо жилище в тези райони.

Деница Александрова


Бакшиши и данъчни в комбина с ново поколение помпи

Данъчни и таксиметрови шофьори влязоха в съюз и пуснаха апарати, които помпят сметките на клиентите двойно. Бакшишите измислиха нов модел дяволски машинки, които не могат да бъдат хванати от ДАИ и от шефовете на фирмите им. Механичните помпи, които се слагаха зад апаратите, вече са отживелица. Новата мода в бранша са вградените помпи, които се пломбират от данъчните в колите. „Никой не може да ги улови, защото трябва да ти разглобят апарата, който отчита колко си минал на километър. Има хора от ДАИ и от НАП, за които се знае, че „помагат” на колеги да си слагат помпите”, разказа пред „Торнадо” шофьор от столична таксиметрова фирма. Той сподели, че освен новото поколение помпи, колегите му са хванали цаката и помпят по друг начин, който никой не може да хване. „Преди клиентите се оглеждаха за странични педали, за копчета по таблото или на скоростния лост и волана. Хората разбираха, че ги лъжат и след това се насочваха към друга фирма. Сега обаче има скрити сензори на волана и всяко докосване забързва апарата и отчита повече километри”, разкри шофьорът. Не е тайна, че в София най-здраво помпят големите таксиметрови фирми и особено онези, в които работят предимно роми. В редакцията на „Торнадо” постъпиха сигнали на читатели, които се оплакват от смуглите шофьори на фирма „9 1* 80”, за която се говори, че е собственост на Трактора. От Студентски град до ул. „Вежен” в Лозенец служител на въпросната компания се е опитал да вземе 10 лв. Проверка на наш репортер установи, че разстоянието с друга фирма излиза 6 лв. в час пик.

Милен Сандов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8326 |18.07.2011 Депутатите акат повече, отколкото пишат . 2| 8129 |16.07.2011 Компютърът по-мръсен от кенефа . 29| 13406 |14.07.2011 Mладата улична цигуларка Виктория Николова: Първанов ми даде своя снимка, Бойко плати за операцията ми! . 11| 7083 |12.07.2011 Кой кой е в новите шоу програми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads