Реклама / Ads
3| 18439 |09.06.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Те ти, булка, Спасовден!

.
Християнският празник Спасовден е винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден. Според традицията на този ден се отбелязва Възнесение Господне (Спасовден, Денят на Спасителя ). Освен всички именници – Спас, Спаска и производните им имена, на този ден празнуват и хлебарите, шофьорите, строителите, хотелиерите.
 
Те ти, булка, Спасовден! - често използваме този израз, а всъщност не много хора знаят откъде идва и с какво значение е натоварен. Фразата е част от народна еротична приказка, която се е разпространявала скришно, защото е срамна. Има много подобни кратки или по-дълги истории, които разказват за по-пиперливата и интимна част от живота на хората, и за които се счита, че е табу да се говори. Факт е обаче, че когато някой реши да ги разкаже, всички слушат с интерес, макар и честичко да се опитват да го прикрият. Заради тематиката някои изследователи наричат този фолклор – блажен.

„Те ти, булка, Спасовден!“ е краят на българска еротична народна приказка, в която са замесени много надарени булка и младоженец. След 40-дневни мъки, попът, който ги венчал, и който случайно се е натъкнал на огромната мъжественост на жениха, се отървал от мъките си. Затова изразът се използва от и за човек, който е преминал през голямо премеждие.

Темата за плодородието и интимността има своето продължение и в народните вярвания, и в християнския празник. В нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която иска да зачене, трябва да преспи под растението росен (самодивско цвете) с придружител, с когото няма кръвна връзка. Болни, слепи, сакати също търсят това растение. Когато лягат до цветето, никой не трябва да ги види. Само така ще се излекуват.

В срядата преди Спасовден към света на хората се отправят русалките, прекрачвайки невидимата граница с отвъдния свят.  Те идват, за да посеят роса над нивите, да поникнат семената и да  дадат плод.

Християнски традиции и народни вярвания се преплитат в хорските представи за свети Спас. Според някои той слиза от небето с житен клас в ръка, за да спаси земята и хората от огнените светкавици и гръмотевици на бог Перун.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19846 |28.06.2023 Четири дни мюсюлманите празнуват Курбан Байрам . 0| 4659 |23.03.2023 Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан . 0| 4740 |10.03.2023 Отбелязваме Св. Галина . 0| 4974 |19.02.2023 Православната църква отбелязва паметта на Св. ап. Архип. Преп. Доситей. Преп. Конон, игумен на Пентукла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads