Реклама / Ads
0| 6832 |14.10.2011 ЕТНО КАЛЕНДАР

Днес честваме Петковден

.
Света Петка
На 14 октомври православната църква чества Св. Петка – една от най-силните и много обичани светици от българите.
 

 

Известна още като преподобна Параскева, тя била  родом от Епиват (Тракия). Животът й и нейните чудеса вдъхновено е описал св. патриарх Евтимий.

 

От 1238 до 1396 година мощите й почиват в храма "Св. Петка Търновска" във Велико Търново. След вековни странствания през 1641 г. са положени в катедралата в Яш, Румъния, където и днес се стичат поклонници от цял свят.

 

В  чест на светицата българите празнуват

ПЕТКОВДЕН

В представите им св. Петка е медиатор между земния и отвъдния свят, покровителка на митичния праотец, пазителка на дома и закрилница на бременни и родилки.

 

Затова по стар обичай в дена на светицата се правят задушници. Жените раздават за мъртвите подковки, поръсени с варено жито; подсладен ориз, диня и грозде.

 

В Странджанския край хората вярват в магическите способности на св.Петко да лекува от бездетство. В навечерието на празника жените приспиват край аязмо или в параклис, наречен на нейното име. На сутринта се измиват с лековитата вода, кичат икона й с цветя, кърпи и пари, с надеждата да прогонят завинаги болестта и страданието.

В други селища в памет на св. Петка организират семейна родова служба. Стопанките месят обредни  питки, които оставят върху мъжка риза, заедно с паничка сол и чаша вино. Всички присъстващи се покланят пред трапезата. Най-възрастната жена разчупва погачата над главата си, раздава на всеки по комат и ги благославя.

Жителите в Родопите пък свързван Петковден с есенните жертвоприношения, известни още като „черкуване за Господа”. Ритуалът се извършва в понеделник. Всяка стопанка коли бяла животно - обикновено кокошка, която готви с ориз. От обредната храна раздава на жените в махалата за здраве на семейството, да се плодят животните, да има берекет. А в двора на църквата колят курбан – крава, за всеобщото благополучие.

Петковден бележи и края на стопанската година - реколтата вече е прибрана, нивите са засети със зимни посеви, стадата – са разпуснати и прибрани в кошарите и оборите, а хората вече се подготвят за предстоящата зима.

 

Отколешно е вярването, че от Петковден започват “мръсните дни”, които продължават до Димитровден (26 октомври). През това време веселбите са табу, жените спазват много забрани, баячки и знахарки правят магии и заклинания, гадаят каква ще е годината.

Когато нечистите дни отминат, започват сватбите. Жените се събират на седенки и надпявания, а мъжете организират веселби на площада, където играят традиционните петковденски хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13961 |08.09.2012 Малка Богородица е . 0| 6475 |01.09.2011 Честваме Симеоновден - начало на новата календарна година . 8| 7689 |18.08.2011 Честваме Успението на св.Иван Рилски . 0| 8452 |29.06.2011 Честваме светите апостоли Петър и Павел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads