Реклама / Ads
0| 6429 |11.10.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Филип и Филипа, честит имен ден!

.
Апостол Филип
Една седмица след Възнесение Господне, когато Христос напуснал Земята завинаги, Светият Дух осенил неговите апостоли и ученици. Сред тях е апостол и дякон Филип. Празнуват Филип и Филипа.
 
Облагородени от Светия Дух тези хора живели известно време заедно. Всеки един от тях разпродал своето имущество, а парите събрали заедно. От общите блага всеки използвал толкова, колкото му било необходимо.

Но числеността на църквата се увеличила. Това наложило да бъдат избрани няколко човека, които да се занимават с вътрешните и домакински дела.

Изборът бил извършен и отговорността се паднала на дяконите Стефан, Прохор, Филип, Тимон, Никанор,  Пармен и Николай.

Животът продължил отново в хармония. В същото време управляващите започнали да се плашат, понеже броят на вярващите стремглаво се увеличил.

И гоненията над християните били подновени. Първи пострадал дяконът Стефан, който се явява и най-първият мъченик за Христовата вяра, жестоко убит с камъни  (почитаме го на 27 декември – Стефановден).

След мъченическата гибел на Св. Стефан, много от учениците на Христос, дякони и апостоли се пръснали по света, за да се спасят от подобна съдба и да проповядват Словото Божие.

Един от тях бил Св. ап. и дякон Филип.  Дълги години Св. ап. Филип странствал по света. Бил в Самария, където започнал да поставя основите на нова Църква. Малко по-късно към него се присъединили Св. апостоли Петър и Йоан.

Самият Господ ръководел делата и напътствал апостолите в яхната мисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6084 |10.02.2016 Честито Св. Харалампий и Чуминден! . 0| 7819 |02.01.2016 Честит имен ден на Силвия и Силвестър! . 1| 6479 |01.01.2016 Честит Васильоден, Василица и Сурваки!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads