Реклама / Ads
0| 9409 |01.08.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Св. Седмочисленици Макавеи, начало на Богородичния пост

.
В народния календар Макавеите се честват като време на гадаенето, което продължава от 1 до 12 август. Народната вяра за празника е свързана с отиващото си лято, за прехода към нов селскостопански цикъл.
 
Всеки ден през този период се предрича времето през съответния месец от годината, като се брои от септрември – така се гадае дали ще е плодородна годината и каква ще е реколтата.

По традиция в някои места на 1 август зетьовете ходят на гости на тъстовете си, като им отдават почит с целуване на ръка, затова този ден се нарича още и Зетьовден.

Българската православна църква на този ден отбелязва седемте братя-мъченици Макавеи, майка им Соломония и учителя им Елеазар. По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си.

1 август е и началото на Богородичния пост, който се спазва до 15 август – Голяма Богородица, когато се чества успение на пресвета
По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.” се казва за Богородичния пост в православието.ком
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6810 |24.07.2016 Предприемач: Pokemon GO е начало на 4-тата индустриална революция . 0| 5406 |10.07.2016 581 деца са изчезнали от началото на годината . 1| 4871 |07.07.2016 Ангелкова: Туристите с 13 на сто повече от началото на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads