Четвъртък, 24 Август 2017, 13:41
Frognews
0| 6194 |23.06.2017

София Прайд кани Борисов на диалог

.
Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

 Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов в предаването "Здравей, България!" по "Нова телевизия" на 22 юни 2017 г., че "нито трябва толкова да се парадира", нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

 

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни. Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот - като образование, здравеопазване и трудов пазар - така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна.

 

Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на София Прайд е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за:

 

Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди. Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност. Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование. Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.

 

Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда. Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бившата съпруга на олигарха Абрамович свали гръцки милиардер 0| 558 |24.08.2017 . Джордж и Амал дават 1 млн. долара за борба с расизма 0| 2361 |23.08.2017 . Първият клиент от САЩ получи своят ”Бугати Chiron” 0| 2814 |22.08.2017 . Марая Кери прикри с коса гърдите си на снимка 0| 2765 |22.08.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах