Реклама / Ads
1| 6490 |17.04.2010 ФРОГ МЮЗИК

Гластънбъри - легенди за крал Артур и за най-здравия рок

.
сцена Пирамидата Източник: efestivals.co.uk
U2, Stevie Wonder, Faithless,Slash, Norah Jones и още много други ще участват тази година.
 

Ju_17 Cool

Гластънбъри е известен като Топ 1 в календара на фестивалите. Той е едно най-известните събития в областта на музиката и изкуствата в световен мащаб. Фестивалът, който представя музика и сценични изкуства, се провежда официално в рамките на пет дни. Първият такъв фестивал е започнал ден след смъртта на Джими Хендрикс в далечната 1970 година.

Над 170 хил. души всяка година слушат изпълненията както на световно известни артисти, така и на абсолютно непопулярни. Без оглед на националност, жанр, възраст, мода, всяка група, драматичен актьор, поет, писател или цирков артист може да бъде ангажиран за сцената на фестивала.

Гластънбъри има и по‒стара история, с която е известен. През ХІІ век той се превръща в европейска забележителност като място, в което почиват останките на крал Артур и съпругата му Гуинивър. Дотогава за това се споменавало само в преданията, според които легендарният меч на краля – Екскалибур ‒ бил хвърлен по негова молба в местното езеро Помпърлес. За съжаление, през късното Средновековие то било пресушено, така че днес е изключително трудно да се провери истиността на тази легенда.

Съвременната рок легенда обаче е много по‒въздействаща! Последните билети за фестивала Гластънбъри бяха разпродадени за малко повече от час. Около 178 000 посетители са заплатили цена от 175 лири, за да присъстват на събитието тази година. А в него ще участват, не кои да е, а U2, Muse и Стиви Уондър, още Empire of the Sun, Orbital, Vampire Weekend и Hot Chip.

Впрочем едни от най‒желаните музиканти U2 идват за пръв път в Гластънбъри в своята 32-годишна кариера. Концертът им ще е на 25 юни.


U2‒ beatcrave.com

През тази година Гластънбъри празнува 40-годишен юбилей, което пък дълго предизвикваше множество слухове за известни участници. Сред спряганите имена бяха Rolling Stones, Coldplay, Бьорк и Дейвид Бауи. Спекулараше се дори, че Led Zeppelin ще се съберат специално за фестивала. Уви, слуховете се опровергаха доста бързо, когато групата заяви, че всъщност не се събират и че отдавна не били интересни на никого. Груба грешка, ако наистина смятат така, но по повод фестивала Робърт Плант беше казал: "Има място за мен там, но нямам идея с кого ще свиря." Именно тези думи накараха милиони хора да заключат прибързано, че Led Zeppelin може би ще се съберат отново точно за Гластънбъри 2010. Опровержението обаче дойде от Джон Пол Джоунс, който каза, че е съвсем доволен от това, как се развиват нещата със сегашната му група - Them Crooked Vultures. Жалко, наистина!

Освен тези спекулации се появиха и репортажи в няколко медии, намекващи, че и Rolling Stones може би ще вземат участие във феста. Мик Джагър и компания обаче заявиха, че нямат подобни планове. Впрочем със или без тях, програмата е достатъчно впечатляваща. Ето какво са приготвили организаторите в първите три дни само за голямата сцена, наречена Пирамидата:

Петък 25‒ти юни:
U2
Dizzee Rascal
Vampire Weekend
Snoop Dogg
Willie Nelson
Corinne Bailey-Rae
Femi Kuti
TBA

Събота 26‒ти
Muse
Scissor Sisters
TBA
TBA
Seasick Steve
Jackson Browne
The Lightning Seeds
TBA

Неделя 27‒ми
Stevie Wonder
Faithless
Jack Johnson
Ray Davies
Slash
Norah Jones
Paloma Faith
TBA

Страхотно, нали? Дай, боже на всеки рокаджия да успее поне веднъж да се размаже на Гластънбъри!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11911 |11.04.2010 Рок и метъл навигация 2010 . 1| 7257 |31.03.2010 "Морчийба" с концерт на "Парк лайф фест" в София . 7| 6308 |30.03.2010 Massive Attack в България . 0| 10824 |24.03.2010 D2 и Дичо? Не! D2 и Slash!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads